Περιεχόμενα
Η οικονομία της Ισλανδίας υπεραποδίδει σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την εθνική καθιέρωση μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς απώλειες στις αμοιβές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Μεταξύ του 2020 και του 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα είχε αποδεχθεί την προσφορά συντομότερων ωρών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, όπως διαπίστωσαν δύο think tanks, λέγοντας ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.
Πέρυσι, η Ισλανδία κατέγραψε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη απ’ όση οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σημείωσαν το Ινστιτούτο Autonomy στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda).
«Η μελέτη αυτή δείχνει ένα πραγματικό success story: οι μειωμένες ώρες εργασίας έχουν διαδοθεί ευρέως στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε διάφορους δείκτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκουντμουντούρ Ντ. Χάραλντσον, ερευνητής της Alda.
Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες εργάζονταν προηγουμένως 40 ώρες την εβδομάδα.
Στις δοκιμές συμμετείχαν 2.500 άτομα -περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την εποχή- και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» σε σειρά μετρήσεων, από το αντιληπτό άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση έως την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.
Οικονομική «ζωτικότητα»
Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας επεκτάθηκε κατά 5%, ένας ρυθμός ανάπτυξης δεύτερος έπειτα από αυτόν της Μάλτας μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με τις τελευταίες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που ήταν σχεδόν 2% κατά τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015. Η Ισλανδία, να πούμε εδώ, είναι μια χώρα που είχε αύξηση κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2023, από τα περίπου 70.000 ευρώ ετησίως στα 73.000, έχοντας όμως κι ένα υψηλό κόστος ζωής, 15% πάνω από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος.
«Η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί το 2024 λόγω της περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης της αύξησης των τουριστικών δαπανών», ανέφερε ο οργανισμός για την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία σε αξιολόγηση τον Ιούλιο.
Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι «ένας ισχυρός δείκτης της ζωτικότητας της οικονομίας», ανέφεραν επίσης το Ινστιτούτο Αυτονομίας και η Alda.
Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 3,4% πέρυσι, λίγο περισσότερο από το μισό του μέσου όρου των προηγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο οργανισμός αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,8% φέτος και του χρόνου.
Έχουν γίνει διάφορα πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια επιτυχημένη δοκιμή το 2022 σε 33 εταιρείες, με την πλειονότητα να εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.
Και στην Ελλάδα;
Την ίδια ώρα στη χώρα μας γίνεται brain drain και δεν υπάρχουν ελπίδες για brain gain. Θα μου πείτε η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα… πρόσκαιρα και μετά βουρ στη φάμπρικα!!!
Για να το κάνουμε ταληράκια… Για ποιο λόγο να επιστρέψει στην Ελλάδα ένας νέος άνθρωπος ο οποίος στη χώρα που βρήκε εργασία έχει ένα καλό μισθό, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης -Όχι επιβίωσης- αξιοκρατικές διαδικασίες ανέλιξης και φυσικά ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής; Τι να έρθει να κάνει στην Ελλάδα; Τζάμπα υπερωρίες και φουλ εκμετάλλευση εξαιτίας των εργασιακών αυθαιρεσιών;
Και για ποιο λόγο να μείνει φυσικά κάποιος στην Ελλάδα πλέον, μιας και δεν υπάρχουν κίνητρα για να εργάζεσαι με κέφι, και ακόμη και οι αυξήσεις που γίνονται στον κατώτατο μισθό -μα με τον κατώτατο αμείβεται η πλειονότητα στον ιδιωτικό τομέα- δεν αποκτούν αγοραστική αξία γιατί έρχεται ο υψηλός πληθωρισμός και τις καπελώνει. Επομένως; Στην Ισλανδία αδερφές, στην Ισλανδία ή όπου αλλού με συνθήκες εργασίας που σέβονται τον εργαζόμενο.