Την απόφαση να αναστείλει μια πρακτική που διαχρονικά προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός, αλλά κυρίως εκτός συνόρων, έλαβε η κυβέρνηση της Ισλανδίας, η οποία έβαλε στοπ στο φετινό κυνήγι φαλαινών.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση αυτή έρχεται μετά από κυβερνητική έκθεση που προειδοποιεί ότι το κυνήγι των τεράστιων αυτών θηλαστικών δεν συμμορφώνεται με τους νόμους περί ευημερίας των ζώων στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αναστολή θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου «λόγω ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων», ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται αυτή η κίνηση να σημάνει το τέλος σε μια αμφιλεγόμενη πρακτική.

Μια πρόσφατη παρατήρηση που έκανε η Αρχή Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ισλανδίας σχετικά με το κυνήγι φαλαινών έδειξε ότι η θανάτωση κάποιων ζώων καθυστερεί τόσο που ουσιαστικά η διαδικασία μετατρέπεται σε μαρτύριο για τις φάλαινες. Παλεύουν να γλυτώσουν και μπαίνουν σε μια φάση τεράστιας αγωνίας και άγχους, όπως αποδείχθηκε από διάφορα βίντεο που μελέτησε η Κτηνιατρική Αρχή.

Στην Ισλανδία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή μόνο μία εταιρία φαλανoθηρίας και η άδειά της λήγει το 2023. Μια άλλη εταιρία έκλεισε το 2020 ως μη κερδοφόρα κι αυτός είναι και ο λόγος που υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το κυνήγι και η θανάτωση φαλαινών φτάνουν στο τέλος τους.