Η Ισπανία εξετάζει την επιβολή φόρου που μπορεί να φτάσει το 100% της αξίας των ακινήτων που αποκτούν μη κάτοικοι από χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώνοντας την πρόταση, τόνισε ότι το μέτρο, το οποίο είναι άνευ προηγουμένου, είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης στέγασης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η Δύση βρίσκεται μπροστά σε μια καθοριστική πρόκληση: να αποφύγουμε τη δημιουργία μιας κοινωνίας που να χωρίζεται σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές».

Ο Σάντσεθ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 2023, οι κάτοικοι εκτός ΕΕ αγόρασαν 27.000 ακίνητα στην Ισπανία, όχι για να τα κατοικήσουν, αλλά για να τα εκμεταλλευτούν οικονομικά.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι σε μια περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη στέγης, τέτοιες αγοραπωλησίες δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Η πρόταση αυτή στοχεύει στο να δώσει προτεραιότητα στην απόκτηση κατοικιών στους Ισπανούς πολίτες.

Ο Σάντσεθ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο φόρος ή πότε θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση, σημειώνοντας ότι συχνά δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για την ψήφιση νομοθεσίας.

Το γραφείο του περιέγραψε το προτεινόμενο μέτρο ως έναν τρόπο περιορισμού της αγοράς κατοικιών από «αλλοδαπούς που δεν είναι κάτοικοι της ΕΕ».

Πρόσθεσε: «Η φορολογική επιβάρυνση που θα πρέπει να πληρώσουν σε περίπτωση αγοράς θα αυξηθεί έως και το 100% της αξίας του ακινήτου, σύμφωνα με χώρες όπως η Δανία και ο Καναδάς».

Η ισπανική κυβέρνηση είπε ότι η πρόταση θα οριστικοποιηθεί «μετά από προσεκτική μελέτη».

«Θα κοιτάξω την Κύπρο τώρα»

Υποψήφιοι Βρετανοί αγοραστές είπαν στο BBC ότι η πρόταση τούς έκανε να σκεφτούν ξανά να αγοράσουν στην Ισπανία.

Η Μισέλ Χάγιες, από το Μάντσεστερ, που πέρασε το Σαββατοκύριακο κυνηγώντας σπίτι νότια του Αλικάντε, ήθελε ένα ακίνητο για να επισκεφθεί η οικογένεια και να περάσει χρόνο κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής της.

«Θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε να αγοράζουμε γρήγορα πριν εισέλθει ο φόρος, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον», είπε.

Ισπανία: Το μέτρο για τη στεγαστική κρίση που ανακοινώθηκε, δεν θα είχε ποτέ τα κότσια η Ελλάδα να το πάρει

«Η πώληση θα μπορούσε να είναι δύσκολη εάν δεν μπορούμε πλέον να πουλήσουμε σε μη κατοίκους, ειδικά ένα ακίνητο εξοχικής κατοικίας σε μια τουριστική περιοχή».

Η 59χρονη είπε ότι συμπάσχει με το στεγαστικό τους ζήτημα, αλλά είπε ότι ήθελε να προσθέσει στην τοπική οικονομία και ρώτησε: «Πόσοι εργαζόμενοι Ισπανοί θέλουν να ζήσουν ούτως ή άλλως σε εξοχικές κατοικίες σε αυτές τις τουριστικές περιοχές;»

Ο Μάρτιν Κρέιβεν, από το Λονδίνο, είπε ότι έψαχνε να αγοράσει στην Ισπανία φέτος.

«Σίγουρα δεν θα σκεφτόμουν να προσπαθήσω να μπω πριν από αυτόν τον φόρο, γιατί ποιος ξέρει τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν, έναν αναδρομικό φόρο ή έναν φόρο στους υφιστάμενους ιδιοκτήτες», είπε ο 62χρονος.

«Θα κοιτάξω τώρα την Κύπρο».

Η Ισπανία κρατά το λάβαρο του σεβασμού στους ντόπιους

Ο Τζουλιάν Χαντ, 54 ετών, από το Σάρει, είπε ότι η Ισπανία ήταν η πρώτη του επιλογή για να αγοράσει μια εξοχική κατοικία, αλλά τώρα «φαίνεται πιο επικίνδυνη» από άλλες χώρες.

«Θα ήθελα να είμαι εκεί έξω τέσσερις με έξι μήνες το χρόνο, επίσης να ταξιδεύω, να ξοδεύω χρήματα, να αγοράζω φαγητό και ποτό, να πληρώνω φόρους», είπε ο 54χρονος.

«Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε επίσης προβλήματα με τους ιδιοκτήτες να αγοράζουν πολλά ακίνητα και να αυξάνουν τα υπόλοιπα, αλλά αυτή η πολιτική χάνει τα μάτια μας όσοι από εμάς θέλουν να ξοδέψουν χρήματα στη χώρα», ανάφερε.

Ισπανία: Το μέτρο για τη στεγαστική κρίση που ανακοινώθηκε, δεν θα είχε ποτέ τα κότσια η Ελλάδα να το πάρει

Είναι ένα από τα δώδεκα προγραμματισμένα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός τη Δευτέρα με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης στη χώρα.

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν φορολογική απαλλαγή για ιδιοκτήτες που παρέχουν οικονομικά προσιτή στέγαση, μεταβίβαση περισσότερων από 3.000 κατοικιών σε νέο φορέα δημόσιας στέγασης και αυστηρότερους κανονισμούς και υψηλότερους φόρους στα τουριστικά διαμερίσματα.

«Δεν είναι δίκαιο όσοι έχουν τρία, τέσσερα ή πέντε διαμερίσματα ως βραχυπρόθεσμα ενοίκια να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τα ξενοδοχεία», είπε ο Σάντσεθ.

Να θυμίσουμε εδώ πως η Ισπανία είναι μια χώρα με έναν λαό άκρως επαναστατικό, που αντιστέκεται και από εκεί έχει αρχίσει το κίνημα κατά του υπερτουρισμού. Από την Ισπανία θα δούμε να ξεκινάει και το κίνημα κατά της εξάπλωσης Ασιατών (Κινέζοι, Ινδοί, Άραβες, Ισραηλινοί) και Ρώσων που αγοράζουν σπίτια σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ιδίως στη νότια μεριά.

*Πηγή: BBC