Ένα μέτρο που προκάλεσε ενθουσιασμό στη νεολαία, αλλά και έντονες αντιδράσεις από αρκετά κόμματα, πρότεινε η υπουργός Εργασίας στην Ισπανία, Γιολάντα Ντίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, η Ντίας προέτρεψε να δίνονται 20.000 σε κάθε νέο και νέα της χώρας. Το ποσό αυτό θα μπορεί να δαπανηθεί για σπουδές και κατάρτιση ή για την ίδρυση επιχείρησης όταν οι δικαιούχοι ενηλικιώνονται στα 18 τους.

Με βάση την κοστολόγηση που έκανε η Ντιας, η ισπανική οικονομία θα επιβαρυνθεί με 10 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο, με το ποσό να συγκεντρώνεται από φορολόγηση των πλουσιότερων πολιτών.

«Στόχος είναι να επιτρέψουμε στους νέους ανθρώπους να έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται.

Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να δίνονται στους ανθρώπους 20.000 ευρώ όταν γίνονται 18 ετών, ώστε να μπορούν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης», τόνισε σε δηλώσεις της η Ντίας και όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Guardian το μέτρο της «Καθολικής Κληρονομιάς» όπως ονομάζεται, θα αφορά όλους τους νέους Ισπανούς και τις νέες Ισπανίδες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης. Όσο για το ποιος θα θεωρείται αρκετά πλούσιος για να φορολογηθεί έξτρα και να στηρίξει την πρωτοβουλία, θα είναι αυτοί που κερδίζουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η πρόταση της Ντίας προκάλεσε… χαμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο και καλύτερο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ και η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο και αν είναι λογικό η Ισπανία να ρισκάρει σε μια περίοδο που θα πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά της.

Photo Credit: Getty Images