«Χτυπήσαμε ασθενοφόρο που χρησιμοποιούσε η Χαμάς» υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός μετά το πλήγμα σε φάλαγγα ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ειδικότερα ότι ένα από τα αεροσκάφη τους έπληξε ασθενοφόρο «το οποίο αναγνωρίστηκε ως χρησιμοποιούμενο από τρομοκρατικό πυρήνα της Χαμάς».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα υποστήριξε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, κάτι για το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε από τη μεριά του ότι αριθμός ενόπλων της Χαμάς σκοτώθηκαν και ότι υπάρχουν «πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η μέθοδος λειτουργίας της Χαμάς είναι να μεταφέρει πράκτορες και όπλα σε ασθενοφόρα».

Το χρονικό του χτυπήματος που κατήγγειλε η Χαμάς

Οι πρώτες πληροφορίες για χτύπημα του Ισραήλ στο κονβόι των ασθενοφόρων στη Γάζα άρχισαν να μεταδίδονται το μεσημέρι της Παρασκευής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνταν πληροφορίες από το υπουργέιο Υγείας της Λωρίδας.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι εξετάζει τις αναφορές. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 26.

Ανταποκριτής του Sky News ανέφερε πως είδε τραυματίες και νεκρούς έξω από το Αλ Σίφα μετά το χτύπημα, ενω γιατρός τόνισε πως «ως και 50 θύματα έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο».

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, για τη μετακίνηση τραυματιών με ασθενοφόρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Ασράφ Αλ Κούντρα.

«Στην πύλη του νοσοκομείου, στη συνέχεια στην πλατεία Άνσαρ, ο κατοχικός (στρατός) έβαλε στο στόχαστρο το κομβόι, σε περισσότερες από μία τοποθεσίες εκτός του νοσοκομείου Αλ Σίφα», πρόσθεσε.

Τελ Αβίβ: Ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν τηλεοπτικά συνεργεία

Επίθεση με ρουκέτα από τη Χαμάς σημειώθηκε στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα, κοντά σε σημείο όπου βρίσκονται ανταποκριτές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες δημοσιογράφοι.

Στο σημείο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία, όπως αυτό του Mega και του ΣΚΑΪ. Από τις ρουκέτες της Χαμάς στην πόλη του Ισράηλ, έχουν προκληθεί μόνο υλικές ζημιές.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούνταν έχει τρύπες από τα θραύσματα της ρουκέτας, και το ευτυχές είναι ότι δεν έχει τραυματιστεί κανείς σοβαρά.

Στο σημείο υπάρχει κρατήρας από τη ρουκέτα ή από τον όλμο, με τους δημοσιογράφους να είναι σοκαρισμένοι από την επίθεση. «Είμαστε σοκαρισμένοι, καθώς ήμασταν 5 μέτρα μακριά από το περιστατικό. Ευτυχώς, δεν ήμασταν εκείνη την ώρα μέσα στο αυτοκίνητο.

Αυτές οι τρύπες προέρχονται από τον όλμο ή τη ρουκέτα, έχουν σπάσει τα τζάμια, έχουν τρύπες τα αυτοκίνητα» σημείωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ.

«Καθόμασταν όλοι στην άκρη του λόφου, όπου παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις στη Γάζα. Μόλις σήμανε ο συναγερμός, άμεσα σκύψαμε για να αποφύγουμε τη ρουκέτα.

Το πρώτο πράγμα, που κάναμε, ήταν να δούμε εάν όλοι οι συνάδελφοι είναι καλά, έαν είχε τραυματιστεί κάποιος. Στο σημείο αυτό βρίσκονται δεκάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Σταύρος Ιωαννίδης.

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Δεν γνωρίζαμε τίποτα για την επίθεση της Χαμάς

Διάγγελμα απηύθυνε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο εκφράζεται δημόσια για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου εταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης «Πλημμύρα της Ταξιαρχίας Αλ Ακσά » (Al Aqsa Flood) στις 7 Οκτωβρίου». «Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς», είπε.

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και τότε έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου» είπε.

Συνεχίζοντας είπε: «Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ. Έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τα αποτελέσματά της στο παρόν και το μέλλον του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία επί των φατριών της αντίστασης και οι πραγματικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι οι ηγέτες της αντίστασης.

Τίποτα δεν ξεκίνησε καν και βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσιά τους, τα δισεκατομμύριά τους για να υποστηρίξουν αυτή την παράνομη οντότητα».

Θεωρεί επίσης την απόφαση της παλαιστινιακής σουνιτικής ομάδας (Χαμάς ) να ξεκινήσει την επιχείρηση «Πλημμύρα των μαρτύρων του Αλ Ακσά (Al Aqsa Flood) σωστή, σοφή και θαρραλέα, προσθέτοντας παράλληλα ότι έγινε τη σωστή χρονική στιγμή.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει τίποτα στο στρατιωτικό επίπεδο

Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα μέσω διαπραγματεύσεων. Προσθέτει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκαλεί το Ισραήλ «εύθραυστο», είπε ότι για έναν ολόκληρο μήνα δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα.

Ο Νασράλα είπε ότι η επιχείρηση της Χαμάς καθιέρωσε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. Χαρακτηρίζει σωστή, σοφή και θαρραλέα την απόφαση της παλαιστινιακής ομάδας να εξαπολύσει την πλημμύρα της Al-Aqsa, προσθέτοντας ότι ήρθε στη σωστή χρονική στιγμή.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι ότι θέτει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.

Το κράτος των ΗΠΑ «ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα» και στους λαούς της περιοχής, είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χασάν Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ είναι μόνο ένα εργαλείο και οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούν.

Ο Νασράλα είπε ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Προσθέτει ότι ο εχθρός απειλεί τον Λίβανο και τους Λιβανέζους, ενώ βυθίζεται στην άμμο της Λωρίδας της Γάζας.