Από την ίδρυσή της, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης, ότι δεν υπάρχουν Ισραηλινοί άμαχοι και ότι κάθε Ισραηλινός πολίτης είναι στρατιώτης του κράτους, και επομένως νόμιμος στόχος.

Ωστόσο, εάν τα δυτικά έθνη θεωρούσαν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, πίστευαν επίσης ότι ήταν απασχολημένη με τους Παλαιστίνιους που κυβερνούν στριμωγμένους στη Γάζα. Η Χαμάς παρείχε κοινωνικές υπηρεσίες. Θεωρήθηκε ακόμη και ως περιορισμός σε αυτές που θεωρούνταν ακόμη πιο ριζοσπαστικές ομάδες. Στο Ισραήλ, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έκοψαν αθόρυβες συμφωνίες με τη Χαμάς, ελπίζοντας να διατηρήσουν μια μορφή σταθερότητας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η ομάδα, ειδικά μετά την μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών από το έδαφος το 2005.

Λωρίδα Γάζας 
Ισραήλ
(Photo credits: Sameh Rahmi/NurPhoto via Getty Images)

Όμως, η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο, με περισσότερους από 900 Ισραηλινούς να έχουν καταγραφεί ως νεκροί μέχρι στιγμής και περισσότερους από 150 να θεωρούνται όμηροι και ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα, έχει πλέον αφαιρέσει κάθε ψευδαίσθηση που έχει απομείνει για την ομάδα ή τις προθέσεις της. Η επίθεση της Χαμάς στο ίδιο το Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη για τον τρόμο της, στοχεύοντας όχι μόνο ένστολους στρατιώτες, αλλά και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι η Χαμάς πρέπει να συντριβεί, τόσο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Γάζα όσο και η αξιοπιστία του Ισραήλ ως αναπόσπαστο τμήμα της Μέσης Ανατολής. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σύλληψη ήταν λάθος, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από αυτήν», δήλωσε ο Ταμίρ Χέιμαν, συνταξιούχος στρατηγός και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Η τοποθέτηση των Ευρωπαίων

Υπάρχει περίπου η ίδια απογοήτευση στη Δύση, ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων που έχουν παράσχει σημαντική βοήθεια στη Γάζα, μερικές από τις οποίες πάντα καταβροχθίζονταν από τη Χαμάς. Η φρίκη του Σαββατοκύριακου ρίχνουν τώρα τη Χαμάς σε ένα νέο φως, που είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση στα μελλοντικά γεγονότα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και την μποϊκοτάρει επίσημα, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν την ομάδα ως μαχητές της ελευθερίας που αγωνίζονται ενάντια σε ένα Ισραήλ που σιγά-σιγά καθιστά αδύνατη τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Στο Ισραήλ, ο στρατός είχε λίγες ψευδαισθήσεις για τη Χαμάς, θεωρώντας την από τις πιο ακραίες από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και αναγνωρίζοντας ότι δεν θα δεχόταν ποτέ καμία μορφή αναγνώρισης του Ισραήλ, σε αντίθεση με τη Φατάχ, την καρδιά της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε ο κ. Χέιμαν σε μια συνέντευξη.

Ωστόσο, για τους Ισραηλινούς ηγέτες, η Χαμάς ήταν επίσης χρήσιμη. Ήταν κάποιος που είχε τον έλεγχο της Γάζας για να μιλήσει, είπε ο κ. Χέιμαν, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας, γι’ αυτό και το Ισραήλ απέφυγε από μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Γάζα, είπε. «Αυτή η σύλληψη έχει αποτύχει». Ο Yaakov Amidror, ένας απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu σε προηγούμενη κυβέρνηση, συμφώνησε. «Είναι τεράστιο λάθος που έκανα, πιστεύοντας ότι μια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να αλλάξει το DNA της», είπε. «Νόμιζα ότι η Χαμάς, λόγω της ευθύνης της και επειδή δεν είναι μόνο μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και μια οργάνωση με ιδέες για το μέλλον, ένα μικρό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είναι πιο υπεύθυνη, και έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν είναι έτσι, ότι μια τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική οργάνωση». Επιλογές εκδοτών Yeats και Beckett, Φρουρώντας την Ιρλανδική Ακτή Είναι πάλι η σεζόν δυσαρέσκειας του Drake.

Ο κ. Amidror, τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ, είπε ωμά: «Δεν θέλουμε να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος». Η Χαμάς, είπε, «πρέπει να σκοτωθεί και να καταστραφεί».

Ο κ. Hayman προβλέπει επίσης μια ισχυρή, παρατεταμένη ισραηλινή απάντηση. «Το πλαίσιο αυτή τη στιγμή είναι μετά από μια βάναυση, ανυποχώρητη τρομοκρατική δραστηριότητα του είδους που δεν έχει δει ποτέ το Ισραήλ, χειρότερη από τις φρικαλεότητες του ISIS, με σφαγές ανθρώπων, βασανιστήρια γυναικών και απαγωγές παιδιών και ηλικιωμένων», είπε. «Αυτό είναι ένα είδος τρέλας που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί». Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει μια σειρά από αντίποινα στη Γάζα από το πρωί του Σαββάτου. Ήδη, περισσότεροι από 680 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα, λένε αξιωματούχοι της Γάζας. Το Ισραήλ δεν είδε «το στρατηγικό νόημα της ρητορικής της Χαμάς», είπε ο Σλόμο Αβινέρι, πρώην ισραηλινός αξιωματούχος και πολιτικός επιστήμονας. «Απορρίφθηκε ως ρητορική, χωρίς να ληφθεί υπόψη πόσο ευάλωτο είναι το Ισραήλ, με όλα τα κιμπούτς κοντά στη Γάζα».

Όταν η Χαμάς είπε ότι «κάθε πολίτης είναι στρατιώτης, αυτό δεν ήταν ρητορική, αλλά προσδιορίζοντας την ευάλωτη θέση των ισραηλινών κοινοτήτων μέσα στο Ισραήλ», είπε. Αντίθετα, είπε, ο στρατός επικεντρώθηκε στην ατομική τρομοκρατία στη Δυτική Όχθη και η κυβέρνηση στις αμφιλεγόμενες προσπάθειές της για δικαστική μεταρρύθμιση.

Για πολλούς Παλαιστίνιους, η Χαμάς ήταν μια στρατιωτική οργάνωση που χρησιμοποιούσε τα μόνα μέσα που είχε για να αντισταθεί σε μια πολύ ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική και ισραηλινή κατοχή, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών ενεργειών, βομβιστικών αυτοκτονίας και επιθέσεων με ρουκέτες. Για τους Ισραηλινούς, η βαρβαρότητα της Χαμάς ήταν ξεκάθαρη από την εκστρατεία βομβιστών αυτοκτονίας της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000 και «η Γάζα είναι ένα μονολεκτικό επιχείρημα για τον κίνδυνο μονομερούς αποχώρησης και εμπιστοσύνης στην παλαιστινιακή κυριαρχία», είπε ο κ. Σακς.

Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα στους αναπόφευκτους θανάτους αμάχων στη Γάζα, έναν σφιχτά γεμάτο χώρο όπου η Χαμάς είχε χρόνο να προετοιμάσει την άμυνά της. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από το αν η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει στη μάχη από τον Λίβανο, όπως έγινε το 2006. Μετά την προσεκτική προσπάθεια του Ισραήλ να βλάψει τη Χεζμπολάχ τότε, λίγοι περιμένουν πολλά όρια αυτή τη φορά και από τις δύο πλευρές. Με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με πληροφορίες να μετανιώνει για την επίθεσή του στο Ισραήλ το 2006, αλλά και να εξοπλίζεται από το Ιράν με πολύ πιο εξελιγμένους πυραύλους, η αμοιβαία αποτροπή μπορεί ακόμη να κερδίσει. Αλλά εάν ο κ. Amidror έχει δίκιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δυτική γνώμη και κριτική. «Είναι η τελευταία φορά που μπορούμε να επιτρέψουμε στη Χαμάς να είναι αρκετά δυνατή για να επιτεθεί στο Ισραήλ», είπε.

Εάν το Ισραήλ καταφέρει να καταστρέψει τη Χαμάς, είπε, «θα δείξει ότι όταν υπάρξει μια πραγματική δοκιμασία, το Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα, έτοιμο να πολεμήσει και έτοιμο να κάνει τη διαφορά. Νομίζω ότι θα εκτιμηθούμε περισσότερο από όλους στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο από τους Σαουδάραβες. Εάν η αντίδραση του Ισραήλ δεν είναι αρκετά ισχυρή, μπορεί να χάσουμε κάποια υποστήριξη στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: The New York Times

Credits: Getty Images