Πέντε Ισραηλινοί φίλοι, όλοι γύρω στα είκοσί τους -ο Γκάι Αζάρ, ο Μόσε Σααντιάν, ο Μπεν Χασίντ, ο Ραζ Μορντεκάι και ο Ορ Μόσε-, παρακολούθησαν μαζί το μουσικό φεστιβάλ Supernova που πραγματοποιήθηκε κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.

Το πάρτι μουσικής στο Ισραήλ κατά την επίθεση

Η εκδήλωση των 3.000 ατόμων ήταν μια γιορτή για την αγάπη, την ελευθερία και την ειρήνη. Αλλά όταν οι ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, τουλάχιστον 260 άτομα σκοτώθηκαν. Ο Μπεν δολοφονήθηκε. Ο Γκάι πιστεύεται ότι πιάστηκε όμηρος και αργότερα σκοτώθηκε. Ο Μόσε παραμένει αγνοούμενος.

Οι μαρτυρίες των επιζώντων

Μόνο ο Ορ και ο Ραζ επέζησαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους και περιγράφουν στην Daily Mail την ιστορία τους και όλα όσα συνέβησαν τις τραγικές εκείνες ώρες του Σαββάτου.
Η συγκλονιστική ιστορία των πέντε φίλων

Περιμέναμε με ανυπομονησία το φεστιβάλ εδώ και μήνες: υπέροχη μουσική, χορός, στη μέση μιας όμορφης ερήμου. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Ο Γκάι μάς έβγαλε μια φωτογραφία πριν ξεκινήσουμε: πέντε κολλητοί, γεμάτοι ζωή, κέφι και χαρά. Και έτσι συνεχίστηκε, όλη τη νύχτα, μέχρι που ο ήλιος ανέτειλε σε ένα πολύ διαφορετικό πρωινό.

Γύρω στις 6:30 το πρωί η μουσική σταμάτησε απότομα και όλοι πάγωσαν. Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν φωνές που μας έλεγαν να φύγουμε αμέσως. Στην αρχή υποθέσαμε ότι επρόκειτο για να συνηθισμένη επίθεση με ρουκέτες. Τέτοιοι συναγερμοί είναι συνηθισμένοι στο Ισραήλ.

Δεν γνωρίζαμε ότι βαριά οπλισμένοι ένοπλοι της Χαμάς είχαν ήδη προσγειωθεί σε κοντινή απόσταση, καθώς τα αλεξίπτωτά τους προσγειώθηκαν στην άμμο, και άλλοι μας περικύκλωσαν με τα πόδια και με οχήματα.

Τότε, στις 7.30 π.μ., η πραγματική φρίκη της κατάστασής μας άρχισε να ξετυλίγεται: Οι αστυνομικοί φώναξαν ξαφνικά σε όλους να τρέξουν να πάνε στα αυτοκίνητά τους. Είχαν εντοπιστεί οι πρώτοι ένοπλοι, οι οποίοι πλησίαζαν με όπλα που στόχευαν κατευθείαν στο πλήθος. Από πάνω ακούγαμε τον βρυχηθμό των ρουκετών που διέσχιζαν τον καταγάλανο ουρανό.

Μόλις μπήκαμε στο αυτοκίνητό μας, συνειδητοποιήσαμε το προφανές πρόβλημα: 3.000 άνθρωποι προσπαθούσαν όλοι μαζί να φύγουν από τον ίδιο δρόμο. Η κυκλοφορία σταμάτησε σχεδόν αμέσως. Οι προπορευόμενοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς την έρημο, κάποιοι τρέχοντας, τρομοκρατημένοι.