Η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν στην Ιορδανία την Τετάρτη, παρουσία Μπάιντεν, του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αναβλήθηκε, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, που στοίχισε τη ζωή σε 500 άτομα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ να φτάνει στο Ισραήλ παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τους κινδύνους, ακόμη και για τη ζωή του προέδρου, ενώ η πργραμματισμένη για την Πέμπτη, επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ακυρώθηκε.

Εντός της ημέρας πάντως, αναμένεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε απορρίψει σχέδιο απόφασης συνταγμένο από τη Ρωσία που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» στη Γάζα.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι, με τον Τζο Μπάιντεν από πλευράς του να εκφράζει τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα», παρά την αμέριστη στήριξη της χώρας του στις δράσεις του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη, κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, ενώ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη φρίκη του πολύνεκρου επισοδείου.

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ωστόσο, μεταβαίνει κανονικά στο Ισραήλ, παρά τη ματαίωση της τετραμερούς σύσκεψης, ύστερα από άρνησή του να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εν μέσω εντατικών διπλωματικών επαφών για τον πόλεμο αναμένεται να αποφανθεί για το δεύτερο κείμενο, που αναφέρεται στις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταδίκαζε «τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ αξίωνε να υπάρξει «ανεμπόδιστη» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χωρίς όμως να περιέχει ρητή καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.