Έληξε το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού προς τον άμαχο Παλαιστίνιο πληθυσμό να μετακινηθεί προς τη νότια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, υπακούοντας στην εντολή κατευθύνονται όπως μπορούν σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες. 

Παράλληλα, σε άλλη εξέλιξη το Ισραήλ έδωσε στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο νέα διορία για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας μέχρι τις 16.00 σήμερα Σάββατο, ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα. Οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς καταγγέλλει τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ κομβόι με Παλαιστίνιους αμάχους, που κατευθύνονταν προς το νότο. Τουλάχιστον 70 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 9.814 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες είναι και ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Περισσότερα από 1.300 κτήρια έχουν καταστραφεί εντελώς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες και για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον πόλεμο, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε γενίκευση της σύρραξης. Νωρίτερα, οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δημοσίευσαν πλάνα που δείχνουν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός “τρομοκρατικού πυρήνα” που προσπάθησε να διεισδύσει στο Ισραήλ από τον Λίβανο σήμερα το πρωί. Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στο χτύπημα, κοντά στη βόρεια πόλη Margaliot, σύμφωνα με τον στρατό.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν στοχευμένες εφόδους στο έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα για τον εντοπισμό ομήρων, καθώς και μαχητών της Χαμάς. Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η Jerusalem Post ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Συνεχίζονται και οι διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό τελεσίγραφο και την ανθρωπιστική κρίση που αυτό προκαλεί.  «Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση. Ούτε η διακοπή του νερού, του ηλεκτρισμού και του διαδικτύου στη Γάζα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξη τύπου.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. «Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.

Τη βαθιά του ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στα γειτονικά κράτη εκφράζει ΟΗΕ μετά το θάνατο εικονολήπτη του Πρακτορείου Ρόιτερς και τον τραυματισμό έξι μελών δημοσιογραφικών αποστολών στο νότιο Λίβανο από ισραηλινά πυρά. Εξάλλου, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι διεκόπη από το πρωί του Σαββάτου (14/10) η επικοινωνία του με την δημοσιογραφική ομάδα που βρισκόταν στη βόρεια Γάζα.

Μέσα σε όλα αυτά η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δημιούργησε νέους κινδύνους για τις τιμές της ενέργειας, πριν ακόμη τελειώσει η κρίση που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο ενδεχόμενο να συνδεθεί άμεσα το Ιράν με την επίθεση που έκανε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο (7/10) να εμπλακεί στον πόλεμο, οπότε οι εξαγωγές πετρελαίου μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου θα μειώνονταν και θα προκαλούσαν νέα μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και έντονα ανοδική τάση των τιμών.

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images