Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς, που αφέθηκε ελεύθερη το βράδυ της Δευτέρας από τη Χαμάς, μαζί με την Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, αναφέρθηκε με τρόπο που προκαλεί λύπη στην πλευρά του Ισραήλ, στις ημέρες της ομηρίας της. Οι σύζυγοι και των δύο, 83 και 84 ετών, παραμένουν κρατούμενοι, μαζί με άλλους περίπου 220 πολίτες στα χέρια της Χαμάς.
Σε διαρροές προς τα ισραηλινά ΜΜΕ, αξιωματούχοι του στρατού, άφησαν να εννοηθεί ότι η συνέντευξη ήταν «λάθος» και πως «δεν είναι καθόλου χαρούμενοι» από όσα είπε.
عبر وساطة مصرية.. #القاهرة_الإخبارية تنفرد حصريا بنشر فيديو وصول السيدتين المحتجزتين إلى #معبر_رفح#تضامنا_مع_فلسطين #من_غزة_هنا_القاهرة#فلسطين pic.twitter.com/g9zCUtP9a0
— AlQahera News (@Alqaheranewstv) October 23, 2023
Η Λίφσιτς, από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, είπε αρχικά στους δημοσιογράφους ότι «Πέρασα από κόλαση, δεν πιστεύαμε ούτε ξέραμε ότι θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση». Είπε πως την έβαλαν πάνω σε μοτοσικλέτα και την μετέφεραν από το κιμπούτς όπου έμενε στη γειτονική Γάζα. «Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί με χτύπησαν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω».
Στη Γάζα την οδήγησαν μέσα σε σήραγγες, τις οποίες παρομοίασε με ιστό της αράχνης. Εκεί, όπως είπε, τη μεταχειρίστηκαν καλά και φρόντιζαν για το φαγητό της.
Η κόρη της, Σάρον Λίφσιτς, είπε πως θα εξακολουθήσει την εκστρατεία για την απελευθέρωσή του πατέρα της, του Όντεντ Λίφσιτς, και των υπόλοιπων ομήρων. «Ελπίζω να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλάει», είπε η Σάρον Λίφσιτς, ακαδημαϊκός που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, «μιλάει καλά αραβικά, άρα μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ΟΚ».
Τόνισε ακόμα πως, η ίδια και η μητέρα της εξακολουθούν να ονειρεύονται την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ακόμη κι αν μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.