Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ», ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση.

Ο Γκάλαντ μίλησε πρόσφατα κατά του ιδιαίτερα αμφισβητούμενου σχεδίου για την αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας γίνεται την επομένη της ομιλίας του, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει «πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ». Ο Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».

Τι προωθεί ο Νετανιάχου στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την αλλαγή στο σύστημα Δικαιοσύνης που προωθεί ο Νετανιάχου, θα μπορεί να έχει έλεγχο στην επιλογή των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η Βουλή θα μπορεί να υπερκεράσει τις αποφάσεις του.

Ο Νετανιάχου επικοινωνεί πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για να ελέγχεται το Ανώτατο Δικαστήριο που προβαίνει σε αποφάσεις ελιτισμού, οι οποίες δεν εκπροσωπούν τους Ισραηλινούς. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πρώιμο δείγμα απολυταρχίας και κατάργησης της δημοκρατίας.

Το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Από τη μία, αν ο Νετανιάχου έχει αυτή την επιρροή στο δικαστικό σύστημα, θα πρόκειται για συγκέντρωση εξουσιών. Από την άλλη, οι μεταρρυθμίσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο στράτευμα, με πολλούς να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και σίγουρα η σκέψη για ένα πιθανό πραξικόπημα βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού. Αρκετά διακριτικά προς το παρόν.

Ο Γκάλαντ έχει φέρει πάντως μια συσπείρωση στην κυβέρνηση, με τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, να λέει ότι «ο Γκάλαντ ενέδωσε στον εκβιασμό και τις απειλές από τους αναρχικούς που καλούν σε αντίσταση και χρησιμοποιούν το στράτευμα ως διαπραγμετικό εργαλείο.

Ο Γκάλαντ εξελέγη από τις ψήφους των ακροδεξιών ψηφοφόρων και προωθεί την αριστερή ατζέντα. Την ώρα της αλήθειας, υπέκυψε στην πίεση των μέσων και των διαδηλωτών. Ζητώ από τον Πρωθυπουργό να τον απολύσει άμεσα»..

Μέσα σε όλα, ο Νετανιάχου είδε και το Ανώτερο Δικαστήριο του Ισραήλ να τον ενημερώνει την Κυριακή πως έχει μια εβδομάδα για να απαντήσει σε αίτημα που τον εγκαλεί σε απολογία για περιφρόνηση του δικαστηρίου.

Πόσες ψήφους χρειάζεται

Ο εισαγγελέας ενημέρωσε πως ο Νετανιάχου έδρασε παράνομα και παραβίασε τα συμφέροντα του δικαστηρίου λέγοντας πως θα εμπλακεί στην δικαστική μεταρρύθμιση.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ήδη περάσει ένα μέρος της μεταρρύθμισης και σύντομα ελπίζε πως θα ολοκληρώσει τις αλλαγές. Στο βάθος κήπος, φαίνεται πως βρίσκεται η ανησυχία του για τη δίκη εις βάρος για διαφθορά. Πρόκειται για μια υπόθεση που άνοιξε το 2016, με τις δικαστικές αρχές να ερευνούν στοιχεία για χάρες που έκανε ο Πρωθυπουργός στην οικονομική ελίτ της χώρας. Τον Φεβρουάριο του 2018 η αστυνομία ζήτησε την προσαγωγή του και τελικά τον Μάιο του 2020 ξεκίνησε η δίκη, που δεν εμπόδισε την επανεκλογή του πριν μερικούς μήνες.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η μεταρρύθμιση, είναι να εμφανιστούν μερικοί ακόμα Γκάλαντ, δηλαδή αποστάτες της κυβερνητικής συμμαχίς, η οποία κατέχει τις 64 από τις 120 θέσεις στη Βουλή. Η πιθανότητα να βρεθούν 4 που να ψηφίσουν «Όχι» δεν είναι μικρή, αλλά μπορεί να μικρύνει κι άλλο, αν από την αντιπολίτευση υπάρξουν κάποιοι βουλευτές που ψηφίσουν «Παρών» ή απέχουν.

Αν δηλαδή ο Νετανιάχου έχει 59 «Ναι» και τα «Όχι» είναι 57 μαζί με 4 «Παρών», τότε η μεταρρύθμιση θα περάσει.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ είναι ακόμα μια χώρα όπου η πολιτική κατάσταση ακροβατεί σε ένα σχοινί.

Ο Νετανιάχου πάντως από σήμερα δε βρίσκεται στο Ισραήλ, αλλά στη Βρετανία, για συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ. Και η υποδοχή του, ιδίως από την κοινότητα Παλαιστινίων, δεν ήταν και η καλύτερη. Ένα πανό μάλιστα τον αποτύπωνε ως «Μπέντζαμιν Γιον Ουν», σε ένα πολύ επιτυχημένο photoshop.

Ισραήλ
(Photo credits: Martin Pope/Getty Images)

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN και ΝΥΤ

** Photo credits: Getty Images