Πρωινή επιδρομή στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού στη Συρία επεφύλαξε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από την επίθεση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ωστόσο είναι αμφίβολο αν το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις που έπληξαν τόσο κτίρια του αεροδρομίου, όσο και τον κεντρικό αεροδιάδρομο.

Το πλήγμα είναι κάτι παραπάνω από συμβολικό. Το Χαλέπι είναι το κύριο αεροδρόμιο, στο οποίο φτάνει η βοήθεια κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες στους σεισμοπαθείς της βόρειας Συρίας, που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο πριν ένα μήνα. Η κατάσταση ούτως ή άλλως ήταν δύσκολη και τώρα γίνεται αφόρητη για τους κατοίκους, δεδομένου ότι πλέον η βοήθεια θα φτάνει σ’ αυτούς από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, που βρίσκεται στο νότο της χώρας.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εξαπολύονται αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συγκεκριμένου αεροδρομίου τον τρέχοντα μήνα και η τρίτη μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Η προηγούμενη επιδρομή έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Μαρτίου. Οι δύο προηγούμενες επιδρομές είχαν αποτέλεσμα η εγκατάσταση να τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες.

Από το 2022, το Ισραήλ εντατικοποίησε τις επιδρομές του εναντίον αεροδρομίων της Συρίας, με σκοπό να παρεμποδίσει τη χρήση αεροπορικών μέσων από το Ιράν για τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά δυνάμεών του και συμμάχων του στη συριακή επικράτεια και στον Λίβανο. Εκεί δρα η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία έχει παραδοσιακές σχέσεις με το Ιράν.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από το Ισραήλ, καθώς το κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τις επιδρομές που εξαπολύει.