«Τον τελευταίο καιρό, οι διαγωνισμοί ομορφιάς προσπαθούν να γίνουν είδηση χρησιμοποιώντας επίσης στρατηγικές που θεωρώ ότι είναι λίγο παράλογες» δήλωσε η επίσημη διοργανώτρια του διαγωνισμού Μις Ιταλία, η Πατρίτσια Μιριλιάνι, αυτόν τον μήνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Radio Cusano.

«Από τότε που γεννήθηκε, ο διαγωνισμός έχει προβλέψει στον κανονισμό του τη διευκρίνιση σύμφωνα με την οποία κάποιος πρέπει να είναι γυναίκα από τη γέννησή του. Πιθανώς επειδή, ακόμη και τότε, είχε προβλεφθεί ότι η ομορφιά θα μπορούσε να υποστεί τροποποιήσεις ή ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να υποστούν τροποποιήσεις ή ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να γίνουν γυναίκες» πρόσθεσε η Μιριλιάνι.

Κλειστές πολιτικές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ στην Ιταλία είναι γενικά συγκρίσιμη με εκείνη σε άλλα δυτικά έθνη. Το 2016, το Ινστιτούτο Williams της Νομικής Σχολής του UCLA διεξήγαγε δημοσκόπηση σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, για να μετρήσει την παγκόσμια υποστήριξη για τα διαφυλικά άτομα. Η πλειοψηφία σε 21 από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, «υποστηρίζει πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις εις βάρος των διαφυλικών ατόμων».

Επιπλέον, η δημοσκόπηση δημιούργησε μια κλίμακα για τη μέτρηση του μέσου επιπέδου υποστήριξης των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ μεταξύ των διαφόρων χωρών. Διαπίστωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση, με 41 στα 100, ενώ η Ισπανία κατέλαβε την υψηλότερη θέση, με 74. Η Ιταλία κατέλαβε την 57η θέση.

Λίγο μετά τη νίκη μίας γυναίκας τρανς στην Ολλανδία

Τα σχόλια της Μιριλιάνι έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο διαγωνισμός Μις Ολλανδία έστεψε την πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα νικήτρια, την Rikkie Valerie Kollé.

Μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό, η Kollé θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe του 2023.

«Τα κατάφερα» έγραψε η Kollé σε μια ανάρτηση στο Instagram στις 9 Ιουλίου. «Ναι, είμαι μια τρανς γυναίκα και θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου, αλλά είμαι επίσης η Rikkie και αυτό είναι που μετράει για μένα. Το έκανα αυτό με τις δικές μου δυνάμεις και απόλαυσα κάθε στιγμή».

«Όπου κι αν βρίσκεσαι στον κόσμο, θέλω να είμαι εκεί για σένα και να είμαι το παράδειγμα που μου έλειπε όταν ήμουν μικρή» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Huffington Post της Ιταλίας, η Μιριλιάνι δήλωσε ότι αν και χάρηκε που ο διαγωνισμός Μις Ολλανδία συμπεριέλαβε τρανσέξουαλ γυναίκες, ωστόσο οι κανόνες του διαγωνισμού της Ιταλίας δεν θα αλλάξουν για να επιτρέψουν σε τρανσέξουαλ γυναίκες να διαγωνιστούν.

Το 2012, ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος ανακοίνωσε ότι αλλάζει τους κανόνες του για να επιτρέψει σε τρανσέξουαλ γυναίκες να διαγωνιστούν.

«Έχουμε μια μακρά ιστορία υποστήριξης της ισότητας για όλες τις γυναίκες και αυτό ήταν κάτι που λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη μας» δήλωσε τότε η πρόεδρος του διαγωνισμού Μις Υφήλιος, Paula Shugart, σύμφωνα με το Reuters.

Στα καλλιστεία Μις Υφήλιος του 2018 συμμετείχε για πρώτη φορά τρανσέξουαλ γυναίκα, η Άντζελα Πόνσε, η οποία προηγουμένως είχε κερδίσει τον διαγωνισμό Μις Ισπανία.

«Αυτό είναι για εσάς, για εκείνους που δεν έχουν ορατότητα, δεν έχουν φωνή, επειδή όλοι αξίζουμε έναν κόσμο σεβασμού, ενσωμάτωσης και ελευθερίας… Και σήμερα είμαι εδώ, εκπροσωπώντας περήφανα το έθνος μου, όλες τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε τότε η Πόνσε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Τι είχε γίνει και τι είχε ειπωθεί το 2026

Κάποια χρόνια πριν η επίσημη διοργανώτρια Πατρίτσια Μιριλιάνι είχε σχολιάσει «σταματήστε τα στερεότυπα. Αυτό που θέλουμε είναι γυναίκες μοντέλα όσο πιο κοντά στις πραγματικές γυναίκες» όταν τα καλλιστεία της Ιταλίας είχαν κάνει τη διαφορά και είχαν αναδείξει στη δεύτερη θέση την 22χρονη Πάολα Τορέντε, ένα μοντέλο με καμπύλες, οι οποίες ξεπερνούν τα πρότυπα που προβάλλονται σε αυτούς τους διαγωνισμούς εγείροντας αντιρρήσεις και συζητήσεις από το κοινό.

Κατά της Τορέντε είχε ταχθεί και η μητέρα του μοντέλου που κατέκτησε την τρίτη θέση στα καλλιστεία:

«Μια κοπέλα με τόσα κιλά θα έπρεπε να λάβει μέρος σε διαγωνισμό για το διαγωνισμό Plus Size Miss Ιταλία και όχι στον κανονικό διαγωνισμό».

Σήμερα η Πατρίτσια Μιριλιάνι φαίνεται ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.