Σε σκέψεις να ακυρώσει το εμβληματικό σχέδιο που προβλέπει η συμφωνία με την Κίνα για το Belt & Road project βρίσκεται η Ιταλία, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Γκουίντο Γκροσέτο τόνισε ότι η Belt and Road (BRI) – την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει βοηθήσει καθόλου τις εξαγωγές της γειτονικής χώρας.

Το BRI – ένα όνομα που επινοήθηκε από τον Κινέζο πρωθυπουργό Σι Τζινπίνγκ το 2013 – είναι το παγκόσμιο πρόγραμμα επενδύσεων υποδομής του Πεκίνου. Ιδρύθηκε για να ανοικοδομήσει τον Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας, συνδέοντας την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη με στόχο την αύξηση του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία έχει δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται σε έργα υποδομής κάθε χρόνο όπως πλακοστρώσεις αυτοκινητοδρόμων από την Παπούα Νέα Γουινέα έως την Κένυα, κατασκευή λιμένων και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιακής υποδομής από τη Λατινική Αμερική έως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι επικριτές βλέπουν το BRI ως έναν τρόπο για την Κίνα να εξαπλώσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ιταλία το 2019 έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα από τη G7 που αποφάσισε να ενταχθεί στο BRI.

«Η επιλογή να συμμετάσχουμε ήταν μια πονηρή πράξη της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε που δεν έχει προσφέρει τίποτα στην Ιταλία. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αποχωρήσουμε χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις μας με το Πεκίνο.