Ο αρχηγός της ιταλικής μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, συνελήφθη εν μέρει χάρη σε ένα χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε κρυμμένο στο σπίτι της μεγαλύτερης αδελφής του, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, μετά τη σύλληψη της γυναίκας από την Αστυνομία την Παρασκευή (03/03).

Η Ροζαλία (Ροζέτα) Μεσίνα Ντενάρο, 67 ετών, συνελήφθη στη Σικελία με την κατηγορία της ένταξης στη μαφία, σύμφωνα με την Αστυνομία, δίνοντας στη δημοσιότητα ένταλμα σύλληψης 57 σελίδων, όπως αναφέρει το Reuters.

Πώς συνελήφθη ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο

Ο αδελφός της, o 60χρονος Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ήταν ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος της Ιταλίας μέχρι τη σύλληψή του στις 16 Ιανουαρίου, ύστερα από 30 χρόνια φυγής. Συνελήφθη στο Παλέρμο, έξω από μια ιδιωτική κλινική για καρκινοπαθείς.

Έναν μήνα νωρίτερα, η Αστυνομία είχε βρει το σημείωμα στο πόδι μιας καρέκλας στο σπίτι της Ροζαλία (Ροζέτα) Μεσίνα Ντενάρο στην πόλη Καστελβετράνο της δυτικής Σικελίας, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, είχαν πέσει πάνω του κατά τη διάρκεια μίας μυστικής επιχείρησης για την τοποθέτηση συσκευών ακρόασης και καταγραφής βίντεο, μία από τις οποίες επρόκειτο να μπει μέσα στην καρέκλα.

Η Αστυνομία φωτογράφισε το σημείωμα, το οποίο αρχικά φαινόταν ένα ακατανόητο συνονθύλευμα λέξεων, σημείων και γραμμάτων, και το αντικατέστησε εκεί όπου το βρήκε. Η ανάλυση έδειξε ότι περιγράφει την πάλη ενός άνδρα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έτσι, η Αστυνομία υπέθεσε ότι το σημείωμα αναφερόταν σε κάποιον συγγενή της και επικεντρώθηκε στον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, αφού εξακρίβωσε ότι κανένα άλλο μέλος της οικογένειας δεν είχε παρόμοια προβλήματα καρκίνου.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο χρησιμοποίησε ψεύτικη ταυτότητα, αλλά η Αστυνομία τον ξεσκέπασε αφού ανακάλυψε ότι ο άνδρας του οποίου την ταυτότητα έκλεψε, δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο, ενώ τα αρχεία έδειχναν ότι θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

Ο μαφιόζος έχει καταδικαστεί για μία μεγάλη λίστα εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών των κορυφαίων εισαγγελέων, Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, καθώς και ενός έφηβου αγοριού, το σώμα του οποίου διαλύθηκε σε οξύ.

Φωτογραφία κειμένου: Twitter | @Radio1Rai