Η Janet Yellen προέτρεψε το Κογκρέσο να ενεργήσει όσο συντομότερα γίνεται με στόχο να αντιμετωπίσει το όριο των 31,4 τρις δολαρίων (25,12 τρις £).
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών του Κογκρέσου για το θέμα στις 9 Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί, παραταθεί ή αναθεωρηθεί 78 φορές από το 1960. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η επίτευξη του ανώτατου ορίου του χρέους σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί άλλα χρήματα.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ζήτησαν δραστικές περικοπές δαπανών και ανατροπή ορισμένων πτυχών της ατζέντας του προέδρου Μπάιντεν -συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος διαγραφής μέρους των φοιτητικών δανείων και των πιστώσεων φόρου πράσινης ενέργειας- με αντάλλαγμα ψήφους για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Αυτό, με τη σειρά του, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία και από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα «δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Ο πρόεδρος, ωστόσο, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από επιχειρηματικούς ομίλους -συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ- για να συζητήσει τις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών.
Μια χρεοκοπία -η οποία θα ήταν η πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ- θα μπορούσε να ανατρέψει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και να κλονίσει την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ως παγκόσμιου επιχειρηματικού εταίρου.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση και σε αύξηση της ανεργίας.
Επιπλέον οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων και του στρατιωτικού προσωπικού, για επιταγές κοινωνικής ασφάλισης ή για άλλες υποχρεώσεις, όπως πληρωμές εργολάβων Άμυνας.
Ακόμη και οι μετεωρολογικές προβλέψεις θα επηρεάζονταν, καθώς πολλοί βασίζονται σε δεδομένα από την ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σε επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου την Τρίτη, η κ. Yellen επεσήμανε: «Μάθαμε από τα προηγούμενα αδιέξοδα ορίων χρέους ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει βραχυπρόθεσμα το κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ο Μπάιντεν παρασύρει το έθνος μας στην πρώτη του χρεοκοπία»

Η κυρία Yellen πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε ακριβώς οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από μετρητά.
Η ανακοίνωσή της ήρθε την ίδια μέρα που το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος το Υπουργείο Οικονομικών να ξεμείνει από κεφάλαια στις αρχές Ιουνίου».
«Η προβλεπόμενη ημερομηνία εξάντλησης παραμένει αβέβαιη ωστόσο, επειδή ο χρόνος και το ύψος των εσόδων και των δαπανών τις επόμενες εβδομάδες είναι δύσκολο να προβλεφθούν», διευκρίνισε η έκθεση του CBO.
Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει τον δανεισμό μέχρι το τέλος του τριμήνου (λήγει τον Ιούνιο), συνολικού ύψους περίπου 726 δισ. $ -περίπου 449 δισ. $ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα φέτος. Αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις φόρου εισοδήματος, στις υψηλότερες κρατικές δαπάνες και στο ταμειακό υπόλοιπο της αρχής του τριμήνου που ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο.
Σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer και ο Δημοκρατικός ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι την 1η Ιουνίου για να συγκεντρωθούν, να ψηφίσουν ένα καθαρό νομοσχέδιο για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας και την πρόληψη καταστροφικών συνεπειών για την οικονομία μας και για εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες».
«Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον δεξιό εξτρεμισμό να κρατά όμηρο το έθνος μας. Για γενιές, το Κογκρέσο έχει λάβει αποφάσεις για τις δαπάνες και τα έσοδα ως μέρος της ετήσιας διαδικασίας προϋπολογισμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε η δήλωση και συνεχίζει: «Αυτό είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συζητήσουμε τη δημοσιονομική εικόνα του έθνους μας -όχι βρισκόμενοι σε μια κατάσταση ομηρίας, καθώς οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι MAGA προσπαθούν να επιβάλουν τη ριζοσπαστική τους ατζέντα στην Αμερική».
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy κατηγόρησε τον Πρόεδρο Biden ότι «αρνήθηκε να κάνει τη δουλειά του» και «απειλεί να παρασύρει το έθνος μας στην πρώτη του χρεοκοπία».