Ψάχνεις να βρεις το πρόσωπο των Ευρωεκλογών ; Μπορεί να μην φαίνεται τόσο εύκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες υποψήφιους από 27 διαφορετικές χώρες, αλλά ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει καθαρίσει το τοπίο. Όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα πάνω στον υποψήφιο από τη Γαλλία, που είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Συλλαλητήριο» της Μαρίν Λε Πεν. Κι όπως έδειξε η κάλπη, δεν πέτυχε απλά μια νίκη, αλλά «ξεπάστρεψε» τον Εμμανουέλ Μακρόν και γίνεται, εκτός από πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, ηγέτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη!

Το πρώτο που έχει κάνει είναι να αντιστρέψει το κλίμα αμφισβήτησης και περιφρόνησης για τους πολιτικούς. Στα 29 του χρόνια μόλις, έχει βρει κώδικες επικοινωνίας, τόσο με τη νέα γενιά, όσο και με τους πιο έμπειρους. Το νεανικό του πρόσωπο και η προσέγγισή του, με περισσότερο TikTok, selfies και χαμόγελα και λιγότερες καθαρές πολιτικές απόψεις, θεωρείται το όχημα για ένα κόμμα που κάποτε θεωρούνταν πολύ τοξικό για να μπει στο προσκήνιο της πολιτικής στη Γαλλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην έρευνα της γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD για τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μόνος πολιτικός που μπήκε στη λίστα.

Προφανώς το διακύβευμα δεν είναι η απόδοση στις Ευρωεκλογές. Και στη Γαλλία η ψήφος θεωρείται κάτι σαν «μέσο δημοψήφισμα» στην θητεία του Εμανουέλ Μακρόν και μια προβολή για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Στις οποίες ο Μπαρντελά δεν θα διεκδικήσει μεν την προεδρία της Γαλλίας, αλλά θα «χρησιμοποιηθεί» για να φέρει ψήφους στη Μαρίν Λε Πεν και να «καθαρίσει» το κόμμα από τις παλαιότερες ακραίες απόψεις του.

Με τα άψογα κοστούμια του και τα κοντοκουρεμένα μαλλιά του, ο ατσαλάκωτος ακροδεξιός υποψήφιος μοιάζει περισσότερο με φιγούρα, παρά με πολιτικό. Στις συγκεντρώσεις, φανατικοί του φίλοι τον υποδέχονται σαν ροκ σταρ. Ο Τύπος του προσάπτει λαϊκισμό και προσπάθεια «μεταμόρφωσης» της ακροδεξιάς, αλλά ο ίδιος δεν πτοείται. Ούτε το κοινό του. Η πρωτιά του κόμματος στις Ευρωεκλογές δεν αμφισβητείται, με διαφορά μάλιστα που μπορεί να είναι και διπλάσια (!) του κόμματος του Μακρόν.

Ο Μπαρντελά είναι φανερό ότι στοχεύει στους νέους. Ξεκίνησε την εκστρατεία του σ’ ένα νυχτερινό κέντρο με ποτά και έναν DJ. Αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το 23% των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών σχεδιάζει να τιν ψηφίσει, από 19% το 2019. Αυτό σημαίνει ότι επιδρά και στους ηλικιωμένους.

Η Λεπέν έχει περιγράψει την Μπαρντελά ως θεόσταλτο δώρο στην προσπάθειά της να αποτοξινώσει τη φήμη του κόμματος και να το προετοιμάσει για την εξουσία. Ως νέος, δεν επηρεάζεται από το ταμπού που περιβάλλει την ψήφο του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λεπέν και υπήρξε ο προκάτοχος αυτού του πολιτικού χώρου.

Φυσικά υπάρχουν και φωνές ότι όλη αυτή η εικόνα είναι προκατασκευασμένη. Ο Πασκάλ Χιομό, πρώην ειδικός στην επικοινωνία με το Εθνικό Συλλαλητήριο, ο οποίος έκτοτε έχει τσακωθεί με το κόμμα, είπε ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος υποβλήθηκε σε έντονη εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης και τον χαρακτηρίζει περιορισμένων γνώσεων. Τονίζει ότι όλη η επικοινωνία και ο ενθουσιασμός, το χαμόγελο και οι χαιρετισμοί είναι προϊόντα επίπονης εκπαίδευσης.

Η Γαλλία τον ακούει, η γειτονιά του τον μαυρίζει

Γεννημένος σε μια εργατική οικογένεια ιταλικής καταγωγής που ήρθε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960, ο Μπαρντελά μεγάλωσε σε δημόσιες κατοικίες στην περιοχή Σεν Ντενί, ένα από τα πιο φτωχά προάστια βόρεια του Παρισιού. Η μητέρα του ήταν βοηθός νηπιαγωγείου από το Τορίνο. Ο πατέρας του, ο ίδιος γιος Ιταλού μετανάστη, είχε μια επιχείρηση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης ποτών. Η δουλειά, πάντως, πήγε καλά και γι’ αυτό μπόρεσε να προσφέρει στον γιο του ακριβά πανεπιστήμια και διακοπές στο εξωτερικό.

Το Σεν Ντενί φιλοξενεί σε μεγάλο βαθμό φτωχές, μετανάστες και μουσουλμανικές κοινότητες: Πάνω από το 80% τοις εκατό των ψηφοφόρων στο Σεν Ντενί ψήφισαν υπέρ του Μακρόν και κατά της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Ο Μπαρντελά δεν είναι τόσο δημοφιλής στη γειτονιά του. Κι όμως, ακόμη κι αυτοί έχουν αρχίσει να ακούνε τις απόψεις του. Κάτι που οπωσδήποτε μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο βήμα.

Η Γαλλία δεν είναι ξένη με τα ανερχόμενα αστέρια που στοχεύουν το πολιτικό κατεστημένο. Κι ο Μακρόν ακριβώς το ίδιο είναι, ένας «ουρανοκατέβατος» νεαρός που έγινε πρόεδρος το  2017 και δυναμίτισε το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, γκρεμίζοντας τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Πλέον η επόμενη μάχη στη Γαλλία μοιάζει να έχει βρει τους πρωταγωνιστές της. Από τη μία ο Μπαρντελά και από την άλλη ο 35χρονος πρωθυπουργός της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ. Μονομάχησαν, μάλιστα, στο μοναδικό debate που φιλοξενήθηκε στη γαλλική τηλεόραση για τις ευρωεκλογές. Και η συζήτησή τους κρατήθηκε ψηλά στην τηλεθέαση, κάτι σπάνιο πια για πολιτική εκδήλωση.

Στις Βρυξέλλες, το Εθνικό Συλλαλητήριο αντιτάχθηκε συστηματικά στις περισσότερες από τις μεγάλες πολιτικές συμφωνίες των τελευταίων δέκα ετών, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη του Covid, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Η προεδρική πλατφόρμα της Λεπέν το 2022 περιλάμβανε εκκλήσεις προς τη Γαλλία να αποχωρήσει από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά για τον Μπαρντελά; Μόνο μια ενδεχόμενη… βιασύνη του. Η Λεπέν έχει επενδύσει πολλά τόσα χρόνια για να αφήσει τη δόξα μιας προεδρίας στα χέρια ενός νεαρού, που το 2027 δεν θα’ ναι ούτε 32 ετών. Η μεγάλη νίκη που πέτυχε στις Ευρωεκλογές, μπορεί να του φουσκώσει τα μυαλά, ότι είναι έτοιμος κι έχει τη δυνατότητα να νικήσει. Αν περιμένει υπομονετικά τη Λεπέν, μπορεί να πάρει και αναίμακτα το δαχτυλίδι της διαδοχής, μ’ ένα ποσοστό που απλά θα χρειάζεται μια παραπάνω ώθηση για να γίνει νικηφόρο.  

Στη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές ο Μπαρντελά είχε φανεί ανέτοιμος. Ούτως ή άλλως η συμμετοχή του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ελάχιστη, κατέθεσε μόνο 21 ερωτήσεις στην πενταετία και οι απουσίες του από την ολομέλεια ήταν κάτι παραπάνω από συχνές. Δεν παίρνει σαφή θέση στα ζητήματα, είναι φανερό ότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει για πάντα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μπαρντελά έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο κεντροδεξιό ακροατήριο απ’ ότι η Λεπέν. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του OpinionWay έδειξε επίσης ότι το 52% των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται από κεντροδεξιοί ως δεξιοί θα ψήφιζαν τον Μπαρντελά, σε σύγκριση με το 43% της Λεπέν. Αριθμοί εντυπωσιακοί. Γι’ αυτό οι αναλυτές προεξοφλούν ότι αν κινηθεί γρηγορότερα, μπορεί και να τον κατασπαράξει η Λεπέν και να δει το άστρο του να δύει τόσο γρήγορα, όσο κι όταν ανέτειλε.

Προς το παρόν, μπορεί να απολαύσει το 31.5% που έλαβε στις Ευρωεκλογές και να μετρήσει τα επόμενα του βήματα, ξέροντας πως πια είναι απαραίτητος για τη Λεπέν. Και σύντομα, ίσως να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να του είναι αυτή απαραίτητη, αλλά με πορεία φθίνουσα!

** Με πληροφορίες από Politico.

** Φωτογραφία: Instagram/Jordan Bardella