Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενδέχεται σύντομα, να εκδοθεί στις ΗΠΑ, εφόσον χάσει τη νομική μάχη που θα απέτρεπε, την δίκη του για «κατασκοπεία» από τις αμερικανικές αρχές.
Η βρετανική κυβέρνηση άλλωστε, στο παρελθόν είχε εγκρίνει την έδοσή του, ενώ οι δικηγόροι του επιμένουν ότι θα προσφύγουν ξανά στο ίδιο δικαστήριο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
Η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ «στα χέρια της αυστραλιανής κυβέρνησης», λέει η σύζυγός της Στέλλα, όπου και εκδικάζεται η υπόθεσή του,μετά την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2022.
Σε μια απόφαση τριών σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη πάντως, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Σουίφτ, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ κατά της διαταγής έκδοσης των ΗΠΑ, που υπέγραψε η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ τον περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο, η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, είπε ότι ο σύζυγός της θα υποβάλει «ανανεωμένη αίτηση προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο» την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι, η νομική διελκυστίνδα για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ κρατάει πάνω από μια δεκαετία. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών.
Η έφεση του, υποστήριξε ότι η Πατέλ, ως υπουργός Εσωτερικών, υπέπεσε σε λάθος στην απόφασή της να εγκρίνει την εντολή έκδοσης επειδή το αίτημα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης ΗΠΑ-ΗΒ, η οποία αναφέρει ότι «η έκδοση δεν θα χορηγηθεί εάν το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι πολιτικό αδίκημα». Η νομική ομάδα του υποστήριξε σταθερά, ότι η επιθυμία των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάνζ έχει πολιτικά κίνητρα.
Η νομική ομάδα του Ασάνζ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρερμηνεύει συνεχώς τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης στα βρετανικά δικαστήρια.
Η απόρριψη των λόγων έφεσης, αφήνει περιθώρια μόνο για ένα τελευταίο βήμα στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπεράσπιση πια έχει προθεσμία πέντε εργάσιμων ημέρων για να υποβάλει έφεση 20 σελίδων σε μια επιτροπή δύο δικαστών, οι οποίοι θα συγκαλέσουν δημόσια ακρόαση.
Δεν υπάρχουν περαιτέρω προσφυγές σε εγχώριο επίπεδο. Ο Ασάνζ θα μπορούσε ακόμα να πολεμήσει την έκδοση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι είχε παραληφθεί αίτηση από τον ίδιο.
Ο αδερφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, είπε στον Guardian ότι η απόρριψη της προσφυγής του από το ανώτατο δικαστήριο ήταν μια σοβαρή εξέλιξη, «που τον αφήνει επικίνδυνα κοντά στην έκδοση τώρα».
Ο Σίπτον είπε ότι οι δημόσιες δηλώσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης που υποστήριζε την απελευθέρωση του Ασάνζ ήταν ανεπαρκείς, μιακαι πρόσφατα, τάχθηκε ανοιχτά, υπέρ του τερματισμού του νομικού διωγμού του ιδρυτή του WikiLeaks.
Η Ρεμπέκα Βινσέντ, διευθύντρια στους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) είπε ότι η RSF ανησυχεί βαθιά για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Ο 51ετών, Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες, για την «κλοπή» και τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, με τη βοήθεια της πρώην στρατιωτικής αναλύτριας Τσέλσι Μάνινγκ. Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση αλλά αφέθηκε ελεύθερη αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μείωσε την ποινή της το 2017.
Σημειώνεται, ότι παρά την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα, επί τέσσερα χρόνια, αφού η αστυνομία τον συνέλαβε βιαίως στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αφού ανακλήθηκε το πολιτικό άσυλο που του είχε δοθεί από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.