Τα πρόσφατα ταξίδια της Καμάλα Χάρις στη Φλόριντα και την Αϊόβα ήταν αρκετά για προκαλέσουν αντιδράσεις και σχόλια ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Τι την έπιασε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να τα βάλει με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, ή να ταξιδέψει στην Αϊόβα την ίδια βραδιά που υπήρχε το δείπνο όλων των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις εκλογές του 2024;
Η απάντηση είναι προφανής: Η Καμάλα Χάρις προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ της ενόψει των εκλογών του 2024. Στις οποίες, προφανώς, θα σταθεί στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν και θα ζητήσει εκ νέου την ψήφο των Αμερικανών. Το ζήτημα είναι ποιον ρόλο θα έχει (ή θα διεκδικήσει) αν εκλεγεί. Οι κινήσεις της αυτές δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ρόλος της θέλει να είναι πολύ αναβαθμισμένος.
Είναι κάτι λογικό, αν θέλεις να δώσεις μια προοπτική. Ο Τζο Μπάιντεν βαδίζει ήδη στα 81 του χρόνια και αν επανεκλεγεί το 2024, στο τέλος της δεύτερης θητείας του θα’ χει συμπληρώσει τα 86. Όσο ακμαίος και αν είναι, ή αν αισθάνεται, σίγουρα θα βρίσκεται σε μια ηλικία που οι περισσότεροι συνομήλικοί του έχουν αποσυρθεί από το βαρύ πρόγραμμα και τις μεγάλες ευθύνες που συνεπάγεται η παραμονή στο Λευκό Οίκο. Οπότε η 58χρονη σήμερα Χάρις αναμένεται να επωμιστεί κάποιες απ’ αυτές τις ευθύνες.
Καμάλα Χάρις: Παλεύει με τα ποσοστά δημοτικότητας
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τότε που η Χάρις, όπως λένε οι συνεργάτες της, πληροφορήθηκε για την αλλαγή που ενέκρινε ο κυβερνήτης Ντε Σάντις στη Φλόριντα σχετικά με την διδασκαλία της περιόδου της δουλείας στη χώρα. Συγκεκριμένα υπήρχε ένα απόσπασμα που ανέφερε ότι «οι σκλάβοι κατά τη διάρκεια της δουλείας ανέπτυξαν και δεξιότητες στον αγροτικό τομέα που τους βοήθησαν αργότερα». Θεωρώντας την αλλαγή απαράδεκτη, η Χάρις ζήτησε να ταξιδέψει αμέσως στο Τζάκσονβιλ κι αμέσως διοργάνωσε ομιλίες. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντε Σάντις, αλλά μίλησε για «εξτρεμιστές υποτιθέμενους ηγέτες» που επιθυμούν «να αλλάξουν την ιστορία».
Ο Ντε Σάνκτις αιφνιδιάστηκε απ’ αυτή την αντίδραση. Την κάλεσε, με ειρωνικό τρόπο είναι αλήθεια, να επανέλθει στη Φλόριντα για να συζητήσουν. Η Καμάλα Χάρις σήκωσε το γάντι. Πήγε εκ νέου εκεί, διοργάνωσε νέα σειρά ομιλιών.
Το ταξίδι της στην Αϊόβα δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Ήταν προσκεκλημένη του πανεπιστημίου Ντρέικ να μιλήσει υπέρ των αμβλώσεων. Αλλά επέλεξε μια ημερομηνία που οι 13 Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για την προεδρία στις εκλογές του 2024 βρίσκονταν επίσης στην πολιτεία και είχαν «δείπνο εργασίας» στο Ντε Μόιν.
Η Χάρις προσπαθεί να φιμώσει τους αμφισβητίες της. Δέχεται χρόνια κριτική για την απόδοσή της ως αντιπρόεδρος. Μπορεί να έχει βγει αρκετές φορές μπροστά σε δύσκολα θέματα, όπως το καθολικό δικαίωμα ψήφου και η παράνομη μετανάστευση, αλλά η δημοτικότητά της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Παρά τον πιο δημόσιο ρόλο της, το 52% των Αμερικανών έχει αρνητική άποψη για αυτήν και μόλις το 40% έχει θετική άποψη.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η Καμάλα Χάρις συνδέεται με τμήματα του εκλογικού σώματος που δεν βρίσκουν τόσο ελκυστικό τον Μπάιντεν. Τη συμπαθούν περισσότεροι οι γυναίκες, οι μειονοτικές ομάδες και οι νεότεροι ψηφοφόροι. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη που μέτρησε υπέρ της το 2020 και έχει «τσιμεντώσει» την υποψηφιότητά της και το 2024. Αλλά φαίνεται ότι μόνο του δεν είναι αρκετό.
Δεν μπορεί να είναι δεύτερη;
Οι συνεργάτες της λένε ότι η Καμάλα Χάρις έχει σίγουρα επηρεαστεί από τα χρόνια της κριτικής. Κι αυτό την έχει ωθήσει να αντιμετωπίζει τα γεγονότα με αμυντική διάθεση, εστιάζοντας στο να μην κάνει λάθη, αντί να ψάχνει ευκαιρίες για επιθετική τακτική. Μια εικόνα τελείως διαφορετική από τότε που διέπρεπε ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο και λίγο αργότερα ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Κάποιοι λένε ότι περιορίζεται από τις αρμοδιότητες της αντιπροέδρου, διότι είναι συνηθισμένη να ηγείται και όχι να ακολουθεί. Αυτό είναι και το κυριότερο επιχείρημα των Δημοκρατικών απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους, που την κατηγορούν ότι δεν κάνει τίποτα επειδή, απλά, είναι ανίκανη.
Η απόφαση της Καμάλα Χάρις να περάσει στην επίθεση είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Δεν μένει στα όσα έχει κατακτήσει ως τώρα, όντας η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Θέλει να περάσει ένα προφίλ ρεαλισμού, αποφασιστικότητας, αλλά και μετριοπάθειας. Το να θεωρείται μετριοπαθής είναι ένα πλεονέκτημα σε μια εποχή που οι συντηρητικοί κριτικοί προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως ριζοσπαστική και αταίριαστη με το ρόλο της.
Ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι έχει κάνει την επιλογή να δώσει στην Καμάλα Χάρις το περιθώριο να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις εναντίον των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων. Η πιο εμφανής αλλαγή είναι τα ταξίδια της, ειδικά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η Γερουσία ήταν μοιρασμένη ομοιόμορφα τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν κι έτσι η Χάρις δεν μπορούσε ποτέ να απέχει περισσότερο από 24 ώρες από το Καπιτώλιο όταν συνεδρίαζε η Γερουσία, σε περίπτωση που χρειαζόταν η διπλή ψήφος της για να διαμορφώσει πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον προβάδισμα 51 έναντι 49, κι έτσι η Χάρις έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
** Με πληροφορίες από New York Times.
** Φωτογραφία: Getty Images