Περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά την έναρξη των σπουδών του, ο Άρθουρ Ρος κατάφερε τελικά να πάρει το πτυχίο του Bachelor of Arts από το Πανεπιστημίο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC).

Ο κ. Ρος , 71 ετών, δήλωσε ότι είναι πιθανότατα ο «πιο αργός φοιτητής» στο πανεπιστήμιο του Βανκούβερ.

Του πήρε ακριβώς 54 χρόνια για να τελειώσει το πτυχίο του – δύο χρόνια περισσότερο από τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness, Ρόμπερτ Κρόνιν, ο οποίος ξεκίνησε το πτυχίο βιολογίας του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1948 και αποφοίτησε το 2000.

Αλλά ο κ. Ρος είπε ότι δεν βιάζεται να διεκδικήσει τον τίτλο του παγκόσμιου ρεκόρ. Η πραγματική ανταμοιβή, είπε, ήταν η γνώση που μπόρεσε να αποκτήσει μέσα από τα μαθήματά του.

«Ήθελα απλώς να μάθω γιατί ήμουν περίεργος», δήλωσε ο Ρος στο BBC αυτή την εβδομάδα. Αυτή η επιθυμία για μάθηση, είπε, είναι αυτό που τον ενέπνευσε να τελειώσει το πτυχίο του μετά από όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν ο Ρος εγγράφηκε για πρώτη φορά στο UBC το 1969 οι Beatles ήταν έτοιμοι να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ τους Abbey Road.

Είχε μόλις τελειώσει το λύκειο τότε, είπε, και δεν ήταν «ιδιαίτερα επικεντρωμένος σε τίποτα». Ο κ. Ρος ασχολήθηκε με τη θεατρική λέσχη στην πανεπιστημιούπολη, όπου ανακάλυψε ένα πάθος για την υποκριτική.

Μετά από μόλις δύο χρόνια στο UBC, ο Ρος αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να μετακομίσει στο Μόντρεαλ, όπου άρχισε να σπουδάζει στην Εθνική Σχολή Θεάτρου.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του εκεί, λαμβάνοντας πιστοποιητικό. Αλλά ο Ρος είπε ότι σύντομα συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε η υποκριτική να γίνει η καριέρα του.

«Αποφάσισα, λοιπόν ότι ίσως πρέπει να πάω στη νομική σχολή και να γίνω δικηγόρος», είπε.

Ο κ. Ρος επέστρεψε στο UBC για να ολοκληρώσει ένα επιπλέον έτος εκπαίδευσης, για συνολικά τρία χρόνια που απαιτούνται για να υποβάλει αίτηση στη νομική σχολή. Έγινε δεκτός στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπου έλαβε το Juris Doctor.

Συνέχισε να έχει μια ικανοποιητική νομική καριέρα για 35 χρόνια, είπε, πριν συνταξιοδοτηθεί το 2016.

Ήταν τότε που ο κ. Ρος αποφάσισε ότι ίσως ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε σχεδόν πέντε δεκαετίες νωρίτερα.

«Ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι, «ω, ίσως κάποια μέρα να επιστρέψεις στο πανεπιστήμιο και να αρχίσεις να δουλεύεις για να πάρεις αυτό το πτυχίο”».

Ο κ. Ρος το πήρε με το δικό του ρυθμό, κάνοντας ένα μάθημα κάθε φορά μέχρι την αποφοίτησή του.

Αποφάσισε να εστιάσει τις σπουδές του στην ιστορία. Ήθελε να μάθει περισσότερα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αφού παρακολούθησε τη γερμανική όπερα Ηλέκτρα του 1909.

Μερικά πράγματα είχαν αλλάξει όταν ο κ. Ρος επέστρεψε στο UBC, είπε. Πρώτον, η πανεπιστημιούπολη είχε επεκταθεί σε μέγεθος και τα δίδακτρα ήταν δωρεάν.

Η τεχνολογία είχε επίσης αναπτυχθεί αλματωδώς, επιτρέποντάς του – όπως οι περισσότεροι μαθητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 – να ολοκληρώσει μερικά από τα μαθήματά του διαδικτυακά.

Μετά από έξι χρόνια ο Ρος πήρε το πτυχίο του.

«Έχω πάει σε όλες τις αποφοιτήσεις των παιδιών μου», είπε. Τώρα, ήταν η σειρά της οικογένειάς του να τον γιορτάσει.

Όσο για το τι θα ακολουθήσει, ο κ. Ρος είπε ότι δεν βιάζεται.

«Η κόρη μου λέει ότι πρέπει να φύγω και να κάνω μεταπτυχιακό κάπου», αλλά είπε ότι θα περιμένει λίγο και αφου σκεφτεί θα δει τι θα κάνει. «Είμαι ευτυχής που έφτασα τόσο μακριά», είπε.