Περπατάμε στον δρόμο και φυσάνε πάνω μας τον καπνό τους. Καθόμαστε σε μια αυλή να φάμε και στο διπλανό τραπέζι έχουν ανάψει τα φουγάρα και μαζί με τη μπριζόλα, τρώμε και λιγάκι καρκίνο με το παθητικό κάπνισμα. Καθόμαστε σε μια στάση λεωφορείου και το τσιγάρο ή το άτμισμα του διπλανού, έρχεται όλο πάνω μας, λες και θέλει να μας αναγκάσει να φύγουμε για να έχει το παγκάκι όλο δικό του. Όλα αυτά, τα είχαμε γράψει πριν μερικές εβδομάδες εδώ, πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή.

Και τα ρεπορτάζ από το Ευρωκοινοβούλιο, που μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αρχίζει τώρα την δουλειά για την επόμενη 5ετία, αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν για την ακρίβεια, θα απευθύνει σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη ώστε να απαγορευτεί το κάπνισμα από δημόσιους εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων εστιατόρια, καφέ, στάσεις λεωφορείων και εν γένει οπουδήποτε γίνεται κοινή εν στάση χρήση. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια αναφορά στο εν κινήσει κάπνισμα στα πεζοδρόμια.

Η σύσταση, δυστυχώς προς το παρόν, δεν υποχρεώνει καμία χώρα να εφαρμόσει τη νομοθεσία, όμως, είθισται, νόμοι που προκαλούν μεγάλη δυσφορία σε ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών, να αρχίζει υπό τη μορφή σύστασης, για να μην προκληθούν μεγάλες εντάσεις, και εν συνεχεία έρχεται η στιγμή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Απίθανο να εφαρμοστεί απαγόρευση στο κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα

Πάντως, για να μην αγχώνεστε οι μόνιμα παραβάτες-καπνιστές στην Ελλάδα, που δεν έχετε τηρήσει ποτέ σε κλειστό χώρο την απαγόρευση στο κάπνισμα, η Ελλάδα είναι απίθανο να θέσει ποτέ σε εφαρμογή κάτι τέτοιο. Ή, και να το θέσει, δεν θα υπάρχουν ποτέ ελεγκτικά όργανα να επιβάλλουν πρόστιμα στην παρανομία, επομένως, θα είναι όπως και ο τωρινός νόμος για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους: θα είναι σα να μην υπάρχει.

Τέλος το κάπνισμα σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους: Η Κομισιόν κάνει επιτέλους το προφανές

Να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη σύσταση θα ξεκινήσει από τους κύκλους της Ε.Ε. και δεν θα αφορά μόνο το συμβατικό τσιγάρο, αλλά και κάθε συσκευή ατμίσματος ή θέρμανσης του καπνού.

Οι επαναστάτες της φακής πάντως μην ανησυχείτε, θα μπορείτε να συνεχίσετε να καπνίζετε σε παραλίες και δάση, να πετάτε τις γόπες σας παντού και μετά να φωνάζετε για το κράτος δολοφόνων στις συναυλίες του Παπακωνσταντίνου, του ΛΕΞ, του Αγγελάκα και των αποδέλοιπων. Δε θα σας χαλάσει κανείς το όνειρο των βαρβάρων.