Καλά κρατούν οι παράπλευρες απώλειες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το βράδυ της Πέμπτης μια βόμβα που μετέφερε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Su-34 έπεσε «με αφύσικο τρόπο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στο κέντρο της ρωσικής πόλης του Μπέλγκοροντ! Θεωρείται ευτύχημα ότι οι απώλειες περιορίστηκαν στον τραυματισμό δύο γυναικών και όχι σε εκατόμβη νεκρών, κάτι που θα συνέβαινε αν το λάθος γινόταν σε πρωινή ώρα.

Από την ισχυρότατη έκρηξη, που μάλιστα προκάλεσε κρατήρα σε σταυροδρόμι στο κέντρο της πόλης, τραυματίστηκαν σοβαρά δύο γυναίκες και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές σε γύρω κτίρια. Η ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας κάνει λόγο για λάθος,αφού αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια πτήσης αεροσκάφους Su-34 των αεροδιαστημικών δυνάμεων πάνω από την πόλη Μπέλγκοροντ, σημειώθηκε αφύσικη πτώση πυρομαχικού της αεροπορίας».

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν συχνά πάνω από την Μπέλγκοροντ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και επίσης κοντά στο βασικό μέτωπο των μαχών, τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Βαρύς φόρος αίματος με 25 νεκρούς

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ Βιάτσελαβ Γκλάντκοφ έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών και διευκρίνισε ότι ο κρατήρας που δημιουργήθηκε έχει διάμετρο 20 μέτρων. Ο ίδιος πήρε και φωτογραφίες, που απεικονίζουν την καταστροφή. Ο δήμαρχος Βλαντιμίρ Ντεμίντοφ ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 άνθρωποι που κατοικούσαν σε παρακείμενα κτίρια θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για την ασφάλειά τους.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος μετά τη ρωσική εισβολή. Κατά τον Γκλάντκοφ από τον Φεβρουάριο του 2022 περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 90 έχουν τραυματιστεί. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινωθεί ότι πάλι από εκρήξεις στο κέντρο της πόλης είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Ο ρωσικός στρατός είχε κατόπιν κάνει γνωστό πως αναχαίτισε τρεις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πόλης.