Η κατάπαυση πυρός διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Νεκρός 12χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Αγόρι 12 ετών έχασε τη ζωή του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κατοίκους της Μπέιτα, νότια της Νάμπλους, και μέλη του στρατού του Ισραήλ που διεξήγαγαν επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε χθες βράδυ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος που οι ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του 12χρονου δεν είναι σαφής.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εξετάζει τις πληροφορίες για το συμβάν.

Πετρέλαιο και αέριο με… μέτρο στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.