Το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας μετά τις εκλογές κατέρρευσε πριν καν διατυπωθεί. Οι επενδυτές έδωσαν νέα σφαλιάρα στην τουρκική λίρα, η οποία κατρακύλησε την Τρίτη 18 Απριλίου στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της, όσον αφορά την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Πλέον χρειάζονται 19,5996 λίρες για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο.
Αυτή η ισοτιμία είναι η χαμηλότερη που καταγράφηκε μετά την έκδοση της νέας τουρκικής λίρας τον Ιανουάριο του 2005. Λόγω πληθωρισμού και τότε, η παλιά λίρα «έχασε» έξι μηδενικά από την αξία της και η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από την ισοτιμία 2 λίρες προς ένα δολάριο. Δεν πέρασαν ούτε 20 χρόνια για να καταποντιστεί και η αξία του νέου τουρκικού νομίσματος, το οποίο υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων.
Αν και η τουρκική κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, αυτός κινείται σε επίπεδα λίγο πάνω από 50% τον Μάρτιο. Αυτό οδήγησε στην δραστική μείωση των επιτοκίων στις τουρκικές τράπεζες, την ώρα που μεγάλες οικονομίες επέλεξαν να θέσουν σε εφαρμογή πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την απογείωση των τιμών. Το κύριο κατευθυντήριο επιτόκιο της κεντρικής τουρκικής τράπεζας (TCMB) μειώθηκε έτσι κατά 14%, στο 8,5% από τον Αύγουστο του 2022.
Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σχέδιο του Ερντογάν, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 14 Μαϊου. Ο βασικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μπορεί να τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι με την εκλογή του θα επαναφέρει την οικονομική ορθοδοξία στη χώρα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τον τρόπο, με τον οποίο θα το πετύχει. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, η οποία θα πετύχει μόνο αν αποκατασταθεί η οικονομική εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αποφάσεις του κράτους.