Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες για εντελώς λάθος λόγους. Η κάκιστη επικοινωνιακή διαχείριση από το βρετανικό παλάτι της κατάστασης υγείας της Κέιτ Μίντλετον την έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Σα να μην ήταν λίγο αυτό που έχει να αντιμετωπίσει, το οποίο ούτε καν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι, πέρα από την αόριστη λέξη «καρκίνος».
Φυσικά αυτό που γίνεται όλο αυτό το διάστημα είναι να αναλύουν όλοι την παραμικρή λεπτομέρεια από αυτά που αποκαλύπτονται. Όπως αυτή η αποστροφή του λόγους της για «προληπτική χημειοθεραπεία», σύμφωνα με τα όσα η ίδια η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε στο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα.
Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία, στην οποία υποβάλλεται η Κέιτ Μίντλετον; Τίποτα περισσότερο από μία θεραπεία, που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση με την ελπίδα ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες ίασης.
Το πρώτο στοιχείο που συμπεραίνεται απ’ αυτά που είπε η Κέιτ Μίντλετον στο μήνυμα είναι ότι πρόκειται για έναν ιάσιμο καρκίνο. Τέτοια χημειοθεραπεία, την οποία οι ογκολόγοι αποκαλούν «επικουρική» θεραπεία, χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική αφαίρεση όγκου για αρκετούς μήνες ή για ένα χρόνο. Οι ασθενείς λαμβάνουν συχνά τη θεραπεία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν εμποδίζει πάντα τον καρκίνο να επιστρέψει, αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εξάλειψης της νόσου.
Η 42χρονη σήμερα και μητέρα τριών παιδιών πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν αποκάλυψε τον τύπο του καρκίνου ή το στάδιο του. Η Κειτ Μίντλετον είπε απλά ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο για μια μη καρκινική πάθηση. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά οι εξετάσεις μετά την επέμβαση βρήκαν καρκίνο. Αυτή ήταν η ακριβής της δήλωση σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 23 Μαρτίου.
Κέιτ Μίντλετον: Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που θα αντιμετωπίσει
Οπωσδήποτε τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η εμπειρία των ασθενών από επικουρική χημειοθεραπεία έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια χάρη σε καλύτερα φάρμακα που αποτρέπουν τη ναυτία και τον έμετο. Και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν και συγκεκριμένες ουσίες για να αποφύγουν ή να μειώσουν την τριχόπτωση, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά στάδια της χημειοθεραπείας.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο συνολικά έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 1991, παρόλο που τα κρούσματα για ορισμένους κοινούς καρκίνους αυξάνονται και η ασθένεια παραμένει η κύρια αιτία θανάτου. Η προοπτική ενός ασθενούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο του όταν εντοπίζεται.
Η τυχαία εύρεση καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως έγινε με την Κέιτ Μίντλετον, είναι σπάνια αλλά όχι πρωτόγνωρη. Οι τυχαίοι καρκίνοι ανακαλύπτονται στο 4% περίπου των χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιά που πραγματοποιούνται για μη καρκινικές καταστάσεις. Οι καρκίνοι που θα μπορούσαν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά περιλαμβάνουν γυναικολογικούς καρκίνους, όπως καρκίνους των ωοθηκών ή του γαστρεντερικού. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύο από τους πιο κοινούς τύπους όγκων όπου η χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση.
Οι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, του στομάχου και της μήτρας αυξάνονται μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συχνά αναφέρονται ως καρκίνοι πρώιμης έναρξης. Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνια, αλλά τα ποσοστά διαγνώσεων στις ΗΠΑ για άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί περίπου 13% από το 2000 έως το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της χώρας.
Ορισμένες ιατρικές ομάδες έχουν μειώσει τις συνιστώμενες ηλικίες έναρξης για τον έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου (τώρα βρίσκεται στα 45 έτη) και τον καρκίνο του μαστού (40 έτη). Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού ή άλλων παραγόντων θα πρέπει να εξετάσουν τον προληπτικό έλεγχο νωρίτερα.
Η ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον, πάντως, υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει νέους και υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι και σωστά τρέφονται, και αθλούνται, και γενικά η καθημερινότητά τους βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι του μέσου μεσήλικα που διαβιεί στο λεγόμενο δυτικό κόσμο.
** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.