Παραδοσιακά θα κινηθεί ο Ερντογάν μετά τις εκλογές και έτσι πρώτος σταθμός του θα είναι η Κύπρος και θα ακολουθήσει το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας όμως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό γίνεται στην κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας, συνεχίζοντας την παράδοση που λέει ότι το πρώτο ταξίδι γίνεται εκεί.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα δώσει μηνύματα για το Κυπριακό και τον οδικό χάρτη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης θα συζητηθούν αναλυτικά οι εξελίξεις στο νησί με τις περιφερειακές και παγκόσμιες διαστάσεις τους.

Ο φερόμενος ως Υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» μετά την εκλογή του επιβεβαιώνει τη σημασία της μοναδικής σχέσης μεταξύ της μητέρας πατρίδας και του «κράτους» της «ΤΔΒΚ».

«Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ΤΔΒΚ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και να υποστηρίξει την πολιτική αναγνώρισης της ΤΔΒΚ» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ερτουγρούλογλου.

Επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, έχει σημειώσει πρόοδο κάνοντας σημαντικά βήματα στην αμυντική βιομηχανία και χαρακτήρισε «αγενή» τα σχόλια και τις δηλώσεις της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» σχετικά με την επίσκεψη.

Ο φερόμενος ως ΥΠΕΞ τόνισε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι η Τουρκία, της οποίας η επιρροή στον κόσμο αυξάνεται ραγδαία με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος γίνεται ισχυρότερος με την επίδραση της ραγδαία αναπτυσσόμενης αμυντικής βιομηχανίας, θα εξαλείψει τις απειλές κατά του τουρκοκυπριακού λαού και θα ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη ξένη επίσκεψή του στην ΤΔΒΚ μετά την εκλογή του επιβεβαιώνει τη σημασία της πρωτοφανούς σχέσης μεταξύ της μητέρας πατρίδας και του κράτους της ΤΔΒΚ».

Την Τρίτη ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Οι δύο ηγέτες θα προβούν σε εκτίμηση για την περαιτέρω αύξηση της συνεργασίας στη γραμμή Άγκυρας-Μπακού, ενώ θα συζητήσουν επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Θα δοθούν μηνύματα για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στον Καύκασο.