Η υπερθέρμανση του πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε επίσης το κύμα καύσωνα που επηρεάζει περιοχές της Κίνας, 50 φορές πιο πιθανό.
Η κλιματική αλλαγή επηρέασε τον καύσωνας στη νότια Ευρώπη και ανέβασε τη θερμοκρασία κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου, όπως διαπιστώνει η μελέτη.
Σχεδόν όλες οι κοινωνίες παραμένουν απροετοίμαστες για τη θανατηφόρα ακραία ζέστη, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν τη σημασία της προσαρμογής του κόσμου σε υψηλότερες θερμοκρασίες, επειδή είναι πλέον «συχνές».
«Η ζέστη είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καταστροφών», λέει η Julie Arrighi από το Κλιματικό Κέντρο Ερυθρού Σταυρού της Ερυθράς Ημισελήνου και επίσης μία από τις συγγραφείς της έρευνας.
Οι χώρες πρέπει να χτίσουν σπίτια ανθεκτικά στη θερμότητα, να δημιουργήσουν «κέντρα δροσιάς» για να βρουν οι άνθρωποι καταφύγιο και να βρουν τρόπους να δροσίσουν τις πόλεις, κάτι που συμπεριλαμβάνει και τη φύτευση περισσότερων δέντρων, λέει.
Τον Ιούλιο, τα ρεκόρ θερμοκρασίας κορύφωσαν σε περιοχές της Κίνας, των νότιων ΗΠΑ και της Ισπανίας. Εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν μέρες υπό κόκκινο συναγερμό για υπερβολική ζέστη.
Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή απειλή για τη ζωή, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τους καύσωνες του περασμένου έτους στην Ευρώπη.
«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε από πριν. Δείχνει ξανά πόσο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή σε αυτό που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή», δήλωσε η Friederike Otto από το Imperial College του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι οι δεκαετίες που οι άνθρωποι εκλύουν αέρια, δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα προκαλούν άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Αλλά δεν μπορούν όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα να συνδεθούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή, επειδή τα φυσικά καιρικά μοτίβα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.
Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τις Κάτω Χώρες στην ομάδα World Weather Attribution μελέτησαν τους πρόσφατους καύσωνες για να εντοπίσουν το δακτυλικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.
Χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών, προσομοίωσαν έναν κόσμο χωρίς τις επιπτώσεις των εκπομπών που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα στις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
Ο καύσωνας της Βόρειας Αμερικής ήταν 2°C (3,6°F) θερμότερος και ο καύσωνας στην Κίνα ήταν 1°C υψηλότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής, κατέληξαν οι επιστήμονες.
Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά 1,1C σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.
Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό καθώς οι χώρες αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές τους αρκετά γρήγορα, αυτά τα γεγονότα θα συμβαίνουν κάθε δύο έως πέντε χρόνια, λένε οι επιστήμονες.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τον ρόλο του El Niño, μιας φυσικώς εμφανιζόμενης ισχυρής κλιματικής διακύμανσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Οδηγεί σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες καθώς τα ζεστά νερά ανεβαίνουν στην επιφάνεια στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό και σπρώχνουν τη θερμότητα στον αέρα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το El Niño πιθανότατα έπαιξε μικρό ρόλο, αλλά ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες από την καύση ορυκτών καυσίμων ήταν ο κύριος λόγος που προκάλεσε πιο έντονους καύσωνες.
Μια σειρά από κλιματικά ρεκόρ έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών και της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, ιδιαίτερα στον Βόρειο Ατλαντικό.
Οι ειδικοί λένε ότι η ταχύτητα και το χρονοδιάγραμμα είναι «πρωτοφανή» και προειδοποιούν ότι περισσότερα ρεκόρ θα μπορούσαν να συμβούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Οι επικίνδυνες πυρκαγιές στην Ελλάδα ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν ξενοδοχεία το Σαββατοκύριακο. Οι ειδικοί λένε ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για να εξαπλωθεί πιο εύκολα η φωτιά.