Ο Εζέκιελ Οντέρο, ένας από τους πάστορες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κένυα, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου σήμερα καθώς φέρεται να συνδέεται με την ανακάλυψη σε δάσος περισσότερων από 100 νεκρών μελών αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου.
Οι αρχές της Κένυας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη τη σύλληψη του Οντέρο, επικεφαλής του «Νέα Ζωή- Κέντρο Προσευχής και Εκκλησία» (New Life Prayer Center and Church), στο πλαίσιο της έρευνας για «τον μαζικό φόνο πιστών του».
Η εισαγγελία ζήτησε να παραμείνει υπό κράτηση για 30 ακόμη ημέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο διάσημος τηλεπάστορας ερευνάται στο πλαίσιο κατηγοριών για «φόνο», «απαγωγή», «ριζοσπαστικοποίηση», «συμμετοχή σε αυτοκτονία», «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «σκληρότητα εις βάρος παιδιών», «απάτη και ξέπλυμα χρήματος».
«Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που συνδέουν τα πτώματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή (…) του δάσους της Σακαχόλα» με «πολλούς αθώους και ευάλωτους ακόλουθους (της εκκλησίας του Οντέρο) που πιστεύεται ότι πέθαναν», ανέφερε η εισαγγελία.
Εξάλλου «η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί φόνοι έγιναν στον χώρο της εκκλησίας της Νέας Ζωής», που βρίσκεται στην περιοχή Μαβουένι, κοντά στην πόλη Μαλίντι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η αστυνομία, «μετά τον θάνατο αθώων και ευάλωτων ακόλουθων (του Οντέρο), τα πτώματά τους διατηρήθηκαν σε ιδιωτικό νεκροτομείο στο Κιλίφι, προτού μεταφερθούν και ταθούν στο δάσος της Σακαχόλα», που βρίσκεται κοντά στη Μαλίντι.
Αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο δάσος αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη τουλάχιστον 109 νεκρών –ανάμεσά τους και παιδιά– μελών άλλης αίρεσης, της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης (Good News International Church), με επικεφαλής τον Πολ Μακένζι, έναν «πάστορα» που καλεί τους ακόλουθούς του να νηστέψουν ώστε να «συναντήσουν τον Ιησού».
Οι έρευνες στους ομαδικούς τάφους συνεχίζονται.
Ο Οντέρο και ο Μακένζι συνδέονται επίσης με την έρευνα που διεξάγεται για «οικονομικές επενδύσεις», όπως η αγορά από τον πρώτο ενός τηλεοπτικού δικτύου που ανήκε στον δεύτερο. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιήθηκε «για τη διάδοση ακραίων μηνυμάτων στους πιστούς».
Πρώην ψαράς, ο Οντέρο αυτοανακηρύχθηκε πάστορας πριν από 15 χρόνια και μέχρι πρότινος προσέλκυε έως και 40.000 πιστούς στην εκκλησία του, ενώ δήλωνε ότι είναι «ο εκλεκτός του Θεού». Το κανάλι του στο YouTube έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο ακολούθους.
Σε μια από τις συγκεντρώσεις του – κατά τις οποίες πουλούσε φιαλίδια με «αγιασμό» και κομμάτια υφάσματος που δήθεν θεραπεύουν κάθε ασθένεια, περιλαμβανομένου του AIDS–, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας Κασαράνι, χωρητικότητας 60.000 θέσεων που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, είχε παραστεί η σύζυγος του αντιπροέδρου της Κένυας Ριγκάτι Γκατσάγκουα.
Φρίκη
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για «τη σφαγή της Σακαχόλα», η οποία έχει προκαλέσει φρίκη στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο, που συνέκρινε τον Μακένζι με «τρομοκράτη», δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα κατά των αυτοαποκαλούμενων παστόρων «που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για να προωθήσουν μια ψευδή και απαράδεκτη ιδεολογία».
Η υπόθεση της «σφαγής της Σακαχόλα» φέρνει ξανά στη δημοσιότητα το ζήτημα του ελέγχου των αιρέσεων στην Κένυα, μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, όπου οι «πάστορες», οι «εκκλησίες» και άλλα περιθωριακά θρησκευτικά κινήματα αποτελούν συχνό θέμα συζήτησης.
Προηγούμενες απόπειρες υιοθέτησης ενός ρυθμιστικού πλαισίου είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η μακάβρια ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα και προκαλεί επικρίσεις για τη στάση των αρχών, οι οποίες γνώριζαν τη δράση του «πάστορα» από το 2017.
Τότε ο Πολ Μακένζι είχε συλληφθεί επειδή ζητούσε από τα παιδιά να μην πάνε στο σχολείο, καθώς ισχυριζόταν ότι η εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται στη Βίβλο. Τότε είχε κατηγορηθεί για «ριζοσπαστικοποίηση» και ότι ήταν διευθυντής ενός σχολείου το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας.
Συνελήφθη εκ νέου τον Μάρτιο αφού δύο παιδιά πέθαναν από την πείνα λόγω της νηστείας που τους επέβαλαν οι γονείς τους, οι οποίοι στη συνέχεια τα έθαψαν. Τότε αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 100.000 κενυάτικων σίλινγκ (περίπου 670 ευρώ).