Η Ρωσία συνεχίζει να κατηγορεί την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας, την Τετάρτη σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από την Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Ωστόσο, τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσία – ένα μάλιστα αργά χθες το βράδυ – με την κατάρριψη των drones πάνω από το Κρεμλίνο και το μέγαρο της Γερουσίας χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες η ζημιές πυροδότησαν θεωρίες συνωμοσίας και προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή η καταγγελλόμενη επίθεση, που η Ρωσία επέλεξε να τη γνωστοποιήσει ώρες αργότερα.

Στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν δύο ουκρανικά drones ενώ πετούσαν πάνω από το Κρεμλίνο και ότι θραύσματά τους έπεσαν εντός των τειχών.

«Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια κατά της ζωής του προέδρου της Ρωσίας, η οποία έλαβε χώρα παραμονές της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης (στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, οπότε αναμένεται να παρευρεθούν ξένοι αξιωματούχοι», ανέφερε προειδοποιώντας ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο».

Η απάντηση της Ουκρανίας

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η μόνη του έγνοια είναι να υπερασπιστεί τις πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. «Δεν επιτιθέμεθα στον Πούτιν ή τη Μόσχα, πολεμούμε στα δικά μας εδάφη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο, τόνισε χθες η ουκρανική προεδρία. «Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης – σχόλιο που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το περιστατικό, το οποίο ισχυρίζεται ότι συνέβη, για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο – που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 – «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας. «Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή». Για μήνες, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέχει Ρωσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο έχει αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση, που αναμένεται να γίνει σύμφωνα με αναλυτές την άνοιξη, «φτάνουν στο τέλος τους».

Ο Μεντβέντεφ εισηγείται την «εξόντωση» του προέδρου της Ουκρανίας και της «κλίκας» του

Η καταγγελόμενη από τη Μόσχα «επίθεση με drones στο Κρεμλίνο» – για την οποία η ρωσική κυβέρνηση κατηγορεί το Κίεβο – δεν αφήνει άλλη επιλογή από την «εξόντωση» του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της «κλίκας» του, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ακόμη μια εμπρηστική δήλωση ενός εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες, (3/5) ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη του Κιέβου στην επίθεση. «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια», τόνισε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» και «απόπειρα δολοφονίας» του (προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης – κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να εκμεταλλευθεί το περιστατικό για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουάσινγκτον: «Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες»

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία που έκανε η Μόσχα ότι η Ουκρανία επιχείρησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με επίθεση με drone στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
«Προσπαθούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Αν υπήρχε κάτι, δεν υπήρχε προειδοποίηση».

Ζελένσκι: Η ουκρανική αντεπίθεση θα αρχίσει σύντομα

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη 3/05 πως η Ουκρανία θα εξαπολύσει αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων σύντομα, και πως είναι βέβαιος πως η Δύση θα εφοδιάσει το Κίεβο με σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη μετά.Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Φινλανδία, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι είπε πως ένας από τους λόγους που ταξίδεψε στο Ελσίνκι ήταν πως το Κίεβο θέλει να γίνει πλήρες μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρέθεσε προηγούμενα παραδείγματα επιτυχιών στο πεδίο της μάχης μετά τα οποία η Ουκρανία έλαβε νέου τύπου στρατιωτική βοήθεια.

«Αυτός είναι ο λόγος που είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε αεροσκάφη. Επειδή σύντομα θα διεξαγάγουμε επίθεση, και έπειτα από αυτήν είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθούν αεροπλάνα. Θα προτιμούσα να γινόταν το αντίστροφο, καθώς θα ήταν ευκολότερο για εμάς, αλλά έτσι είναι, και είμαστε ευγνώμονες για όλα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Τα χρειαζόμαστε. Πραγματικά τα χρειαζόμαστε», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις προμήθειες αεροσκαφών από δυτικούς συμμάχους.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο δήλωσε πως η Φινλανδία δεν μπορεί να δώσει τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά της Hornet επειδή είναι παλιά και λίγες άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν παρόμοια μοντέλα, επομένως δεν θα είχε νόημα να κατασκευαστεί μια αλυσίδα συντήρησης.

«Όμως μας αρέσει το αεροπλάνο σας, απλώς για να ξέρετε, κ. πρόεδρε», είπε σε ένα ευφυολόγημα ο Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Φινλανδία, ένα από τα ελάχιστα ταξίδια που έχει κάνει στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, ανακοινώθηκε μόνο μετά την άφιξή του εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τα επιχειρήματά του για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη δυτική στρατιωτική συμμαχία της οποίας η Φινλανδία έγινε τον περασμένο μήνα το 31ο μέλος σε μια άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας σήμερα, ενόσω δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι.

«Όμως σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός μας είναι να έχουμε πλήρη ένταξη στη συμμαχία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαι εδώ σήμερα. Ο δεύτερος λόγος, ή για να είμαι ειλικρινής η προτεραιότητα, είναι η ενίσχυση του στρατού μας… Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αν δεν σας πειράζει».

Ο Ζελένσκι είχε διμερείς συνομιλίες με τον Νιινίστο πριν από την έναρξη μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής που περιελάμβανε τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ελσίνκι για να δουν την άφιξη του Ζελένσκι, με επευφημίες όταν εμφανίστηκε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι ανέφερε σε μια δήλωση πως η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει πως η σύνοδος κορυφής θα καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν.

Το Κρεμλίνο δήλωσε στις 4 Απριλίου πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα επικίνδυνο ιστορικό λάθος που θα εξασθενίσει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και θα αναγκάσει τη Μόσχα να λάβει αντίμετρα.

Απηχώντας αυτήν την άποψη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Καθώς παρακολουθούμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία, επιβεβαιώνουμε πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να ανταποδώσει τόσο στρατιωτικά όσο και αλλιώς, προκειμένου να περιορίσει τις απειλές στην εθνική μας ασφάλεια».