Δικαστήριο στην Κίνα φυλάκισε πέντε άτομα, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (07/04), για μια πολύκροτη υπόθεση εμπορίας ανθρώπων, στην οποία εμπλέκεται μια γυναίκα που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε ένα απομακρυσμένο χωριό πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο σύζυγος της γυναίκας φυλακίστηκε για 9 χρόνια για βασανιστήρια, κακοποίηση και κράτηση της γυναίκας. Τέσσερις διακινητές έλαβαν, επίσης, ποινές που κυμαίνονταν από 8 έως 13 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αντέδρασαν στην ετυμηγορία, υποστηρίζοντας ότι οι ποινές ήταν πολύ μικρές και ότι οι μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να λείπουν.

Η δεινή θέση της Σιαοχουαμέι έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, τον Ιανουάριο του 2022, όταν ένας Κινέζος vlogger τη βρήκε να ζει σε μια καλύβα έξω από το σπίτι της οικογένειάς της, στο Ξοζού, με μια σιδερένια αλυσίδα γύρω από το λαιμό της.

Το βίντεο του vlogger, μάλιστα, έγινε viral. Σε αυτό, ο ίδιος εξέφραζε ανησυχίες για το trafficking και σημείωνε ότι η Σιαοχουαμέι, στα 40 της χρόνια, φέρεται να είχε αποκτήσει οκτώ παιδιά και φαινόταν «ζαλισμένη» και «διανοητικά ανίκανη».

Η υπόθεση τράβηξε την προσοχή του κινεζικού κοινού, πολλοί από τους οποίους έκαναν μεγάλη εκστρατεία στο διαδίκτυο για να αποδοθεί δικαιοσύνη στη γυναίκα. Στην αρχή, οι τοπικές Αρχές της πόλης απέρριψαν τις ανησυχίες για την εμπορία ανθρώπων, λέγοντας ότι το ζευγάρι είχε νόμιμο πιστοποιητικό γάμου και ότι απλώς είχαν συζυγικά προβλήματα.

Επίσης, οι Αρχές επανέλαβαν την υπεράσπιση του συζύγου της, Ντονγκ Ζιμίν, ότι είχε κλειδώσει την Σιαοχουαμέι, επειδή έπασχε από σχιζοφρένεια και ήταν επιρρεπής σε βίαιες κρίσεις. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές απλώς τροφοδότησαν την οργή της κοινής γνώμης. Μάλιστα, οξύνθηκε η κριτική, που εκφράστηκε από πολλούς στο διαδίκτυο, για το ότι οι Αρχές είχαν κάνει τα στραβά μάτια στη μεταχείριση της γυναίκας και ενδεχομένως και σε εκείνη, καθώς και άλλων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Αυτό οδήγησε σε ποινική έρευνα και σε δεσμεύσεις της Αστυνομίας να πατάξει την εμπορία γυναικών και παιδιών. Πολλές λεπτομέρειες της υπόθεσης επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά, αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της δίκης.

Τα πορίσματα του δικαστηρίου στην Κίνα

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Σιαοχουαμέι ως έφηβη είχε απαχθεί από την επαρχία της καταγωγής της, δηλαδή τη Γιουνάν, το 1998 και πουλήθηκε σε έναν αγρότη στην επαρχία Ντονγκχάι για 5.000 γιουάν (600 δολάρια ΗΠΑ) εκείνη την εποχή.

Έναν χρόνο αργότερα, πουλήθηκε ξανά σε περισσότερους διακινητές, αυτή τη φορά σε ένα ζευγάρι, οι οποίοι κανόνισαν την πώλησή της στον πατέρα του Ντονγκ Ζεμίν. Οι δικαστές είπαν ότι όταν έφτασε για πρώτη φορά στο σπίτι του Ντονγκ Ζεμίν, η Σιαοχουαμέι ήταν «βασικά ικανή να φροντίζει τον εαυτό της και να επικοινωνεί με τους άλλους».

Κατά συνέπεια, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον σύζυγό της για βασανισμό και κακοποίηση της γυναίκας, καθώς εξανάγκασε την Σιαοχουαμέι να αποκτήσει παιδιά – το πρώτο το 1999 και, στη συνέχεια, άλλα επτά από το 2011 έως το 2020.

Μετά το τρίτο παιδί της, η σχιζοφρένεια της Σιαοχουαμέι επιδεινώθηκε. Σε απάντηση, ο Ντονγκ Ζεμίν έγινε πιο βίαιος, δήλωσε το Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο της πόλης Ξοζού στην επαρχία Τζιανγκσού. Ακόμα, το 2017, τη μετέφερε από το σπίτι της οικογένειας στην υπαίθρια καλύβα, όπου την κρατούσε δεμένη με υφασμάτινα σχοινιά και αλυσίδες. Η καλύβα δεν είχε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή φως και συχνά δεν της έδινε ούτε φαγητό

Ο δικαστής δήλωσε ότι ο Ντονγκ Ζεμίν δεν είχε πάει ποτέ τη γυναίκα του στους γιατρούς, όταν ήταν άρρωστη, και την είχε επανειλημμένα αφήσει έγκυο, ανεξάρτητα από την κατάστασή της.

Photo credits: BBC | Douyin