Περιεχόμενα
Η κυβέρνηση στη Κίνα έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη γνωστή επιχείρηση διαδικτυακής παραπληροφόρησης στον κόσμο και τη χρησιμοποιεί για να παρενοχλήσει κατοίκους, πολιτικούς και επιχειρήσεις των ΗΠΑ – κατά καιρούς απειλώντας τους στόχους της με βία, έδειξε μια ανασκόπηση του CNN σε δικαστικά έγγραφα και δημόσιες αποκαλύψεις από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η επίθεση αποτελεί μέρος μιας καλά οργανωμένης, ολοένα και πιο θρασύδειλης εκστρατείας εκφοβισμού της κινεζικής κυβέρνησης που στοχεύει ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έγγραφα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει ότι οι τακτικές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαμόρφωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος πληροφοριών και τη φίμωση των επικριτών του Πεκίνου, η οποία επεκτάθηκε υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει τον Xi σε μια σύνοδο κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο.
Τα θύματα αντιμετωπίζουν ένα μπαράζ δεκάδων χιλιάδων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τα αποκαλούν προδότες καθώς και άλλες ρατσιστικές και ομοφοβικές προσβολές. Λένε ότι όλα είναι μέρος μιας προσπάθειας να τους οδηγήσουν σε μια κατάσταση συνεχούς φόβου και παράνοιας.
Συχνά, αυτά τα θύματα δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Κάποιοι έχουν μιλήσει με τις αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του FBI – αλλά ελάχιστα έχουν γίνει. Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας και κοινωνικών μέσων έχουν κλείσει χιλιάδες λογαριασμούς που στοχεύουν αυτά τα θύματα, παρακάμπτονται από ένα πλήθος νέων λογαριασμών που εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά.
Γνωστό ως “Spamouflage” ή “Dragonbridge”, οι εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί του δικτύου διασκορπισμένοι σε κάθε μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν παρενόχλησαν μόνο Αμερικανούς που επέκριναν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά προσπάθησαν επίσης να δυσφημήσουν τους πολιτικούς των ΗΠΑ, να υποτιμήσουν αμερικανικές εταιρείες που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Κίνας και υποκλέπτουν διαδικτυακές συνομιλίες σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να απεικονίσουν το ΚΚΚ με αρνητικό τρόπο.
Ιδιωτικοί ερευνητές έχουν παρακολουθήσει το δίκτυο από την ανακάλυψή του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά μόνο τους τελευταίους μήνες οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, κατέληξαν δημοσίως στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση έχει δεσμούς με την κινεζική αστυνομία.
Η Meta ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι είχε καταργήσει ένα σύμπλεγμα σχεδόν 8.000 λογαριασμών που αποδίδονταν σε αυτήν την ομάδα μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η Google, η οποία κατέχει το YouTube, είπε στο CNN ότι είχε κλείσει περισσότερους από 100.000 συνδεδεμένους λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια, ενώ ο X, παλαιότερα γνωστός ως Twitter, έχει μπλοκάρει εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς που υποστηρίζονται από το κράτος ή “συνδέονται με το κράτος”, σύμφωνα με σε εταιρικά ιστολόγια.
Ωστόσο, δεδομένου του σχετικά χαμηλού κόστους τέτοιων επιχειρήσεων, οι ειδικοί που παρακολουθούν την παραπληροφόρηση προειδοποιούν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές για να προσπαθήσει να κάμψει τις διαδικτυακές συζητήσεις πιο κοντά στην προτιμώμενη αφήγηση του ΚΚΚ, η οποία συχνά συνεπάγεται προσπάθεια υπονόμευσης των ΗΠΑ και των δημοκρατικών αξιών.
«Μπορεί να πιστεύουμε ότι αυτό περιορίζεται σε ορισμένες αίθουσες συνομιλίας, ή σε αυτήν την πλατφόρμα ή εκείνη την πλατφόρμα, αλλά επεκτείνεται παντού», είπε στο CNN ο βουλευτής Mike Gallagher, πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής για το ΚΚΚ. «Και είναι θέμα χρόνου να συμβεί σε αυτόν τον μέσο Αμερικανό πολίτη που δεν πιστεύει ότι είναι δικό του πρόβλημα αυτή τη στιγμή».
Τρολάρισμα για τα προς το ζην από την Κίνα
Όταν τα τρολ διέκοψαν μια αντικομμουνιστική εκδήλωση Zoom που διοργάνωσε ο ακτιβιστής Chen Pokong με έδρα τη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2021, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Τα τρολ κορόιδευαν τους συμμετέχοντες και απείλησαν ότι κάποιος θα «πέθαινε άθλια».
Η συμπεριφορά τους θύμισε στον Τσεν την καταστολή από την κυβέρνηση της Κίνας, όπου οδήγησε στο να περάσει σχεδόν πέντε χρόνια στη φυλακή για έργο υπέρ της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι υποψίες του για το ποιος βρισκόταν πίσω από τη διακοπή παγιώθηκαν όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε περισσότερους από 30 Κινέζους αξιωματούχους νωρίτερα φέτος ότι διεξήγαγαν μια εκτεταμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης που είχε στόχο αντιφρονούντες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη συνάντηση Zoom που ο Τσεν λέει ότι φιλοξένησε το 2021.
Ήταν μόνο ένα από τα πολλαπλά κατηγορητήρια που αποσφράγισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Απρίλιο, τα οποία αποκάλυπταν υποτιθέμενες συνωμοσίες της κινεζικής κυβέρνησης για να στοχοποιήσουν τους αντιληπτούς επικριτές και τους εχθρούς της, ενώ αμφισβητούσαν την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δύο φερόμενοι κινέζοι πράκτορες κατηγορήθηκαν για τη διεύθυνση ενός «αδήλωτου αστυνομικού τμήματος» στη Νέα Υόρκη. Πέρυσι, ένα άλλο κατηγορητήριο περιέγραφε πώς κινέζοι πράκτορες φέρεται να προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την εκστρατεία του Κογκρέσου εναντίον ενός Κινέζου αντιφρονούντα.
«Θέλουν να μου στερήσουν την ελευθερία του λόγου, οπότε αισθάνομαι ότι δεν είναι μόνο επίθεση εναντίον μου», είπε ο Τσεν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη συνάντησή του κατά τη διάρκεια της διακοπής. «Επιτίθενται επίσης στην Αμερική».
Η καταγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατονόμασε 34 μεμονωμένους αξιωματικούς του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και δημοσίευσε φωτογραφίες τους σε υπολογιστές, οι οποίοι φέρεται να εργάζονταν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που είναι γνωστή ως «Ομάδα Εργασίας Ειδικού Έργου 912». Η επιχείρηση, που εδρεύει κυρίως στο Πεκίνο, φαίνεται να περιλαμβάνει «εκατοντάδες» αξιωματικούς του MPS σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση πράκτορα του FBI.
Η καταγγελία δεν αναφέρεται στο σύμπλεγμα ψεύτικων λογαριασμών ως «Spamouflage», αλλά σε ιδιωτικούς ερευνητές και εκπρόσωπους. Μέλη της Meta είπαν στο CNN ότι η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφεται από το DOJ είναι μέρος αυτού του δικτύου. Ως μέρος μιας αποστολής «για τη χειραγώγηση των αντιλήψεων του κοινού για [την Κίνα], ο Όμιλος χρησιμοποιεί τους ψεύτικους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απειλήσει, να παρενοχλήσει και να εκφοβίσει συγκεκριμένα θύματα», αναφέρει η καταγγελία.
Όταν ρωτήθηκε για τις αναφερόμενες διασυνδέσεις του Spamouflage με τις κινεζικές αρχές επιβολής του νόμου, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Η Κίνα σέβεται πάντα την κυριαρχία άλλων χωρών. Η κατηγορία των ΗΠΑ δεν έχει τεκμηριωμένα στοιχεία ή νομική βάση. Έχει αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά», είπε ο Liu σε δήλωση στο CNN. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «επινόησαν τον οπλισμό του παγκόσμιου χώρου πληροφοριών».
Μια αναφορά που κυκλοφόρησε από τη Meta τον Αύγουστο δείχνει πώς οι αναρτήσεις από το δίκτυο συχνά ευθυγραμμίζονται με τις εργάσιμες ώρες στην Κίνα. Η έκθεση περιέγραφε «εκρήξεις δραστηριότητας το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, ώρα Πεκίνου, με διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, και στη συνέχεια μια τελευταία έκρηξη δραστηριότητας το βράδυ». Και ενώ η Meta εντόπισε δημοσιεύσεις από διάφορες περιοχές της Κίνας, η εταιρεία και άλλοι ερευνητές βρήκαν έναν κεντρικό συντονισμό που ώθησε ανελέητα πανομοιότυπα μηνύματα σε πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μερικές φορές προσβάλλοντας επανειλημμένα τα ίδια άτομα που έχουν αμφισβητήσει την κινεζική κυβέρνηση.
Ένα από αυτά τα άτομα είναι η Jiayang Fan, δημοσιογράφος του New Yorker που είπε στο CNN ότι άρχισε να αντιμετωπίζει παρενόχληση από το δίκτυο όταν κάλυψε τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019.
Οι επιθέσεις που στρέφονται κατά της Fan – οι οποίες κυμαίνονταν από κινούμενα σχέδια με τα οποία βάφει το πρόσωπό της λευκό σαν να απέρριπτε την ταυτότητά της μέχρι τις κατηγορίες ότι σκότωσε τη μητέρα της για κέρδος – φέρουν ενδεικτικά σημάδια του δικτύου Spamouflage, είπε ο Daren Linvill του Media Forensics Hub στο Πανεπιστήμιο Clemson. Η ομάδα του Linvill βρήκε περισσότερα από 12.000 tweets που επιτέθηκαν στην Fan χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag, #TraitorJiayangFan.
Αν και δεν έχει ζήσει στην Κίνα από τότε που ήταν παιδί, η Fan πιστεύει ότι τέτοια μηνύματα έχουν σταλεί εναντίον της για να προκαλέσουν φόβο και να φιμώσουν τους άλλους. «Αυτό είναι μέρος ενός πολύ παλιού βιβλίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για να εκφοβίσει τους παραβάτες και τους επίδοξους παραβάτες», είπε η Φαν, η οποία αμφισβήτησε τι μπορεί να σκέφτονται οι μακρινοί συγγενείς της στην Κίνα όταν βλέπουν τέτοιο περιεχόμενο. «Είναι άβολο για μένα να ξέρω ότι βλέπουν αυτές τις απεικονίσεις μου και δεν έχουν ιδέα τι να πιστέψουν».
Εξέλιξη τακτικής
Οι ειδικοί που παρακολουθούν τις διαδικτυακές καμπάνιες επιρροής λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στη στρατηγική της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν, το δίκτυο Spamouflage επικεντρωνόταν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι λογαριασμοί που συνδέονται με τον όμιλο έχουν πυροδοτήσει διαμάχες γύρω από παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λογαριασμοί Spamouflage – ορισμένοι από τους οποίους εμφανίζονταν ως κάτοικοι του Τέξας – κάλεσαν σε διαμαρτυρίες για τα σχέδια κατασκευής μιας μονάδας επεξεργασίας σπάνιων γαιών στο Τέξας και διαδίδουν αρνητικά μηνύματα για μια ξεχωριστή αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant πέρυσι. Η έκθεση περιέγραφε επίσης πώς η εκστρατεία προώθησε αρνητικό περιεχόμενο σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να επισπεύσει την παραγωγή ορυκτών που θα περιόριζε την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα.
Άλλες δημοσιεύσεις του δικτύου αναφέρουν πώς «ο ρατσισμός είναι μια ανεξίτηλη ντροπή για την αμερικανική δημοκρατία» και πώς οι ΗΠΑ διέπραξαν «πολιτιστική γενοκτονία κατά των Ινδών», σύμφωνα με έκθεση του Meta τον Αύγουστο. Μια άλλη ανάρτηση ισχυριζόταν ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, είναι «γεμάτη με σκάνδαλα».
Λογαριασμοί που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση έχουν επίσης δημοσιεύσει μηνύματα που περιλάμβαναν μια έκκληση να «σκοτωθεί» ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μια γελοιογραφία με τον αποκαλούμενο Σαμάνο QAnon που εξεγέρθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ως σύμβολο της «δημοκρατίας δυτικού τύπου» και μια ανάρτηση που πρότεινε ότι οι εργολάβοι άμυνας των ΗΠΑ επωφελούνται από τους θανάτους αθώων ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας τον Απρίλιο, η οποία ελήφθη μέσω αιτήματος για αρχεία.
Η καταγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε κατά Κινέζων αξιωματούχων ισχυριζόταν ότι πέρυσι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δεύτερη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ και να δημοσιεύσουν ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη δολοφονία του για να «αποκαλύψουν τη βιαιότητα των αρχών επιβολής του νόμου» στις ΗΠΑ. Έλαβαν επίσης καθήκον να «εργαστούν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ του 2022 και να ασκήσουν κριτική στην αμερικανική δημοκρατία».
Το Spamouflage «εξελίσσεται σε τακτική. Εξελίσσεται σε πρόβλημα», δήλωσε ο Ben Nimmo, παγκόσμιος επικεφαλής πληροφοριών για τις απειλές στη Meta. «Η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε να υψώνουμε τις άμυνές μας και να συνεχίσουμε να λέμε στους ανθρώπους γι’ αυτό, ειδικά όσο πλησιάζουμε στο έτος των εκλογών».
Ωστόσο, καθώς οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αγωνίζονται να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποβάλλει καταγγελίες εναντίον των φερόμενων ως υπευθύνων, η λογοδοσία μπορεί να είναι άπιαστη. «Αυτό είναι η τριβή με πολλά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, που γίνεται πολύ, πολύ δύσκολο να βάλεις τους δράστες στη φυλακή», δήλωσε ο Lindsay Gorman, επικεφαλής τεχνολογίας και γεωπολιτικής στη Συμμαχία για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας του German Marshall Fund.
Όμως, πρόσθεσε ο Gorman, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για την Κίνα. «Ακόμα κι αν τα άτομα έχουν κάποιο βαθμό ατιμωρησίας επειδή δεν σχεδιάζουν ποτέ να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτως ή άλλως, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση του κόμματος έχει ατιμωρησία εδώ – σίγουρα όχι από την άποψη της κοινής γνώμης, σίγουρα όχι από την άποψη των ΗΠΑ- Οι σχέσεις με την Κίνα», είπε.
«Πλημμυρίζοντας» τα social media
Η Meta, η Google και άλλες εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει αναφορές για το Spamouflage, τονίζουν ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων μέσα στο δίκτυο λαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου δέσμευση, πράγμα που σημαίνει ότι σπάνια γίνονται viral. Αλλά ο Linvill του Πανεπιστημίου Clemson υποστηρίζει ότι το δίκτυο χρησιμοποιεί μια μοναδική στρατηγική «πλημμύρας» συνομιλιών με τόσα πολλά σχόλια που οι δημοσιεύσεις από γνήσιους χρήστες λαμβάνουν λιγότερη προσοχή.
Αυτό περιλαμβάνει αναρτήσεις σε πλατφόρμες που συνήθως δεν σχετίζονται με παραπληροφόρηση, όπως το Pinterest. «Λειτουργούν χιλιάδες λογαριασμούς τη φορά σε μια δεδομένη πλατφόρμα, συχνά για να σβήσουν τις συνομιλίες, μόνο με τεράστιο όγκο μηνυμάτων», είπε ο Linvill. «Όταν σκεφτόμαστε την παραπληροφόρηση, συχνά σκεφτόμαστε την προώθηση ιδεών στους χρήστες και να κάνουμε τις ιδέες πιο εμφανείς, ενώ αυτό που κάνει η Κίνα είναι το αντίθετο.
Προσπαθούν να αφαιρέσουν συνομιλίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Όταν το Πεκίνο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, για παράδειγμα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισαν να προωθούν το hashtag #GenocideGames για να επιστήσουν την προσοχή στις κατηγορίες ότι η Κίνα έχει κρατήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες σε στρατόπεδα εγκλεισμού. Τότε όμως συνέβη κάτι εκπληκτικό.
Λογαριασμοί που ο Linvill και οι συνάδελφοί του πίστευαν ότι ήταν μέρος του Spamouflage άρχισαν επίσης να δημοσιεύουν το hashtag στο Twitter. Μπορεί να είναι αδιανόητο για μια φιλοκινεζική κυβερνητική ομάδα να αρχίσει να διαδίδει ένα hashtag που έφερε την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση, εξήγησε ο Linvill.
Αλλά χρησιμοποιώντας το hashtag επανειλημμένα σε tweets που δεν είχαν καμία σχέση με το ίδιο το ζήτημα, το Spamouflage κατάφερε να μειώσει τις προβολές στα νόμιμα μηνύματα. Ο Jiajun Qiu, του οποίου το ακαδημαϊκό έργο επικεντρώθηκε στις εκλογές και ο οποίος έφυγε από την Κίνα το 2016, έδειξε στο CNN τι συμβαίνει όταν πληκτρολογεί το όνομά του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Μερικές φορές υπάρχουν δεκάδες λογαριασμοί που προσποιούνται ότι είναι αυτός χρησιμοποιώντας το όνομα και τη φωτογραφία του.
Σχεδιάστηκαν από τους χειριστές του Spamouflage, εξήγησε ο Linvill, για να μπερδεύουν τους ανθρώπους και να τους εμποδίζουν να βρουν τον πραγματικό λογαριασμό του Qiu θολώνοντας τα νερά. Τώρα που ζει στη Βιρτζίνια, ο Qiu διατηρεί ένα κανάλι στο YouTube υπέρ της δημοκρατίας και έχει αντιμετωπίσει μια επίθεση ομοφοβικών, ρατσιστικών και περίεργων προσβολών από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που η ομάδα του Linvill και άλλοι έχουν συνδέσει με το Spamouflage.
Ορισμένοι λογαριασμοί έχουν δημοσιεύσει κινούμενα σχέδια που μεταφέρουν το Qiu ως έντομο που εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μια άλλη εικόνα τον απεικονίζει να πατιέται από ένα κινούμενο σχέδιο Ιησού. Ένας άλλος τον ζωγραφίζει σαν σκύλο στο λουρί ενός Αμερικανού αρουραίου. «Λέω στους ανθρώπους την αλήθεια και για αυτό θέλουν να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να με προσβάλλουν», είπε ο Qiu.
Ο Linvill και η ομάδα του παρακολούθησαν εκατοντάδες από αυτά τα κινούμενα σχέδια στο Διαδίκτυο και είπαν ότι αποτελούν «αφήγηση» του Spamouflage. Τα κινούμενα σχέδια, εξήγησε ο Linvill, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από το κείμενο, επειδή «τραβούν τη προσοχή και πρέπει να σταματήσεις και να τα δεις». Επιπλέον, αυτά τα πρωτότυπα κινούμενα σχέδια μπορούν εύκολα να μεταφραστούν σε εκατοντάδες γλώσσες με πολύ χαμηλό κόστος.
Πέρα από τις διαδικτυακές συκοφαντίες, ο Qiu λέει ότι έχει επίσης αντιμετωπίσει απειλές μέσω άλλων διαδικτυακών μηνυμάτων και συνεχών κλήσεων από άγνωστες πηγές που πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Ένα ανώνυμο μήνυμα του είπε ότι θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για παραβίαση του κινεζικού νόμου. Ένα email αναφερόταν στην εκκλησία που πηγαίνει στο Manassas της Βιρτζίνια και έλεγε, «για τη δική του ασφάλεια και για την ασφάλεια των πιστών, θα έκανε καλά να βρει άλλο μέρος για να μείνει».
Ο Qiu είπε στο CNN ότι το FBI του πήρε συνέντευξη τέσσερις φορές σχετικά με αυτές τις απειλές και ότι του δόθηκε εντολή να επικοινωνήσει με την τοπική αστυνομία εάν τον ακολουθήσουν ποτέ. «Κάθε μέρα ζω με μια αίσθηση φόβου», είπε ο Qiu.
Πηγή: CNN.COM