Ως συνέπεια της «λανθασμένης» μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας περιέγραψε ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ τις εικόνες υποστηρικτών της Χαμάς να πανηγυρίζουν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων και ζήτησε την τιμωρία της οργάνωσης, προκειμένου να μην μπορέσει να επαναλάβει ενέργειες όπως η πρόσφατη επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Βρίσκω επώδυνους τους πανηγυρισμούς για αυτό που συνέβη, το οποίο τυπικά αποτελεί και εγκληματική πράξη.

Ήταν μεγάλο λάθος να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, διότι έτσι δημιουργούνται ομάδες (διαφορετικών) συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία της Welt.

Ο βετεράνος πολιτικός, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, ούτε επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζει τη Χαμάς. «Είναι αδιανόητο για τους Ισραηλινούς η διεθνής κοινότητα να συζητήσει με εκείνους που ξεκίνησαν την σύγκρουση, που σκότωσαν τόσους ανθρώπους και πήραν τόσους ομήρους.

Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία. Πρέπει να υπάρξει σοβαρός περιορισμός των δυνατοτήτων (της Χαμάς) προκειμένου να μην επαναλάβει τέτοιες πράξεις», πρόσθεσε ο Χένρι Κίσινγκερ και υπογράμμισε ότι η Χαμάς θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο και το Ισραήλ να «επανεδραιώσει την εθνική κυριαρχία του» στην περιοχή.

Ερωτώμενος σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κίσινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει «να καταστήσει σαφές στις χώρες που σχεδιάζουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ότι θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό», καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη, ενώ, ειδικά για τη Γερμανία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ – εν ανάγκη και στρατιωτική».

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει άλλες αραβικές χώρες στον πόλεμο», προειδοποίησε ο Κίσινγκερ, ενώ υπενθύμισε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, κατά τον οποίο ένας αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Ο πραγματικός στόχος της Χαμάς και των υποστηρικτών της «μπορεί μόνο να είναι να κινητοποιήσουν τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ και να ξεφύγουν από την τροχιά των ειρηνικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Κίσινγκερ.

Είναι επίσης «πιθανό» ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, εάν θεωρεί ότι η Τεχεράνη είχε ρόλο στη διάπραξη της επίθεσης, πρόσθεσε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης.

Γενικότερα, είπε ο Κίσινγκερ, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αντιπροσωπεύουν μια «θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα».

Νετανιάχου: «Κάθε μέλος της Χαμάς να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες σε διάγγελμά του ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό, την ίδια ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τη Γάζα.

«Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς.

«Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.

Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

Σκληρή κριτική από τον Τραμπ – «Απροετοίμαστος ο Νετανιάχου»

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε χθες Τετάρτη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για έλλειψη προετοιμασίας σε ό,τι αφορά στην επίθεση της Χαμάς με αποτέλεσμα να χαθούν τουλάχιστον 1.200 ζωές στην ισραηλινή επικράτεια.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του 2024 έκρινε πως ο Νετανιάχου «υπέστη πολύ άσχημο πλήγμα».

«Δεν έχει προετοιμαστεί. Ήταν απροετοίμαστος και το Ισραήλ ήταν απροετοίμαστο. Υπό τον Τραμπ, δεν θα χρειαζόταν καν να είναι προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του πρώην προέδρου καταγράφονται καθώς ακόμη οι ισραηλινές αρχές συγκεντρώνουν πτώματα των θυμάτων μια από τις χειρότερες επιθέσεις από καταβολής κράτους.

Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και φέρεται να κάνει σχεδιασμούς για χερσαία επιχείρηση στο Ισραήλ.

Αντίπαλος του Τραμπ στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, με τη σειρά του επέκρινε τον πρώην πρόεδρο για τα σχόλια αυτά.

Είναι «παράλογο πως οποιοσδήποτε», ακόμη περισσότερο «κάποιος που έχει θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί πρόεδρος», επιλέγει αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «για να επιτεθεί στον φίλο μας και σύμμαχό μας, το Ισραήλ», σχολίασε ο κυβερνήτης μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Τραμπ και Νετανιάχου είχαν στενή σχέση κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικάνου (2017-2021), όμως έκτοτε έχουν εμφανιστεί ρωγμές ανάμεσά τους.

Ο Τραμπ επανήλθε στα σχόλια αυτά χθες το απόγευμα θίγοντας τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ και επιμένοντας πως «κάποια πράγματα πήγανε λάθος την τελευταία εβδομάδα».

Ο μεγιστάνας υποστήριξε πως «πρέπει να μπουν στον ίσιο δρόμο διότι πιθανόν μάχονται μεγάλη δύναμη, πιθανόν μάχονται με το Ιράν».

Photo credits: GettyImages