Νέες μεθόδους επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους εγκαινίασαν οι Κολομβιανοί μαφιόζοι. Δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν πριν λίγες ημέρες στα γραφεία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην πόλη Μπαρανκίγια, προκειμένου να λειτουργήσουν σαν αγγελιοφόροι του αφεντικού τους, ενός διαβόητου ναρκέμπορου. Αντί να στείλουν γραπτά το μήνυμά του ή να το μεταφέρουν με ανώνυμο τηλεφώνημα προτίμησαν να μπουν με τα όπλα τους σαν κύριοι στο γραφείο της διευθύντριας, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τη σοβαρότητά του…

Οι δύο ένοπλοι εισβολείς ήταν μέλη μιας μεγαλύτερης ένοπλης ομάδας, η οποία κατά τη διάρκεια της «επίσκεψης» είχε αποκλείσει το χώρο των γραφείων της εφημερίδας Ελ Χεράλντο. Το μήνυμα αφορούσε τον μαφιόζο Ντίγνο Παλομίνο και, κατά πληροφορίες, ήταν… θετικό! Ο Παλομίνο ήθελε να διευκρινίσει με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι θέλει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να αφοπλιστούν και να διαλυθούν οργανώσεις ανταρτών, ομάδες ακροδεξιών παραστρατιωτικών και καρτέλ των ναρκωτικών. Ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει, βέβαια, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά… επιχειρησιακός

Η κυβέρνηση της Κολομβίας κατηγορεί τον Παλομίνο πως έχει ιδρύσει τη οργάνωση που είναι γνωστή ως «Λος Κοστένιος» (οι παράκτιοι), που διακινεί ναρκωτικά και επιδίδεται σε εκβιάσεις. Ο Παλομίνο συνελήφθη στη Βενεζουέλα το 2019 και εκδόθηκε στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς. Από τότε έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στην Μπαρανκίγια, αλλά όπως είναι φυσικό ελέγχει τη συμμορία και από μακριά.

Οι ένοπλοι απαίτησαν να μιλήσουν στη διευθύντρια της εφημερίδας, την Έρικα Φοντάλβο. Τρεις δημοσιογράφοι βγήκαν για να συζητήσουν με τους απεσταλμένους της συμμορίας, που απαίτησαν να δημοσιευθεί συνέντευξη του Παλομίνο, την οποία είχαν πάρει οι ίδιοι. Να δημοσιευτούν, δηλαδή, ερωτήσεις και απαντήσεις.  Η εφημερίδα δεν δημοσίευσε το μήνυμα του Παλομίνο, παρά τα απειλητικά τηλεφωνήματα που είχε δεχτεί.

Η συνεργασία του Παλομίνο επιδιώκεται στο πλαίσιο της πολιτικής του νέου προέδρου της χώρας Γκουστάβο Πέτρο για ειρήνευση με όλες τις αντάρτικες ομάδες. Ο Πέτρο πρότεινε κάποια πλεονεκτήματα στους διακινητές ναρκωτικών που θα συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την εγκληματική δραστηριότητά τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, ιδίως ποινές οκτώ ετών κάθειρξης ή επιεικέστερες και τη δυνατότητα να κρατήσουν ως και το 6% των περιουσιακών τους στοιχείων.