Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε οκτώ μήνες από τότε που ο Γκουστάβο Πέτρο ανέλαβε την προεδρία της Κολομβίας. Η πρώτη του εξαγγελία αφορούσε την ειρήνευση στη χώρα, που σπαράσσεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται επί δεκαετίες. Τον Δεκέμβριο ο Πέτρο έκανε το πρώτο βήμα, ανακοινώνοντας την κατάπαυση του πυρός με μια εκ των σημαντικότερων αντάρτικων ομάδων. Χθες, όμως, ανακοίνωσε με λύπη του ότι ήλθε η ώρα να κάνει ένα βήμα πίσω. Δηλαδή, να ξεκινήσει πάλι ως κυβέρνηση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών.
Η ανάδειξη του αριστερής ιδεολογίας Πέτρο στην εξουσία είχε αυτό το παράξενο χαρακτηριστικό: Στα νιάτα του υπήρξε ο ίδιος αντάρτης, μάλιστα ένοπλος, αν και δεν ήταν μέλος της FARC, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης, αλλά της Μ-19. Ακριβώς επειδή είχε αυτές τις καταβολές, ο κόσμος πίστεψε ότι μπορεί να μιλήσει σε κοινή γλώσσα με τους αντάρτες και να υπάρξει κάποια μίνιμουμ συμφωνία. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει σκοπό να παίξει το ρόλο του αδύναμου λόγω του παρελθόντος του.
Ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα
Η συμφωνία με την διαβόητη Clan del Golfo, μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που λυμαίνεται την βορειοδυτική περιοχή της χώρας, έσπασε από το βράδυ της Κυριακής 19 Μαϊου. Τότε ο Πέτρο είπε ότι έδωσε εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στην περιοχή και να την ξεκαθαρίσουν από τους αντάρτες. Η Clan del Golfo αποτελείται από παραστρατιωτικούς και διαφωνούντες με την FARC, την κύρια αντάρτικη οργάνωση της χώρας. Ακόμα και η ηγεσία των ανταρτών τους κατηγορεί ότι πλέον ο αγώνας τους δεν είναι ιδεολογικός, αλλά μόνο κερδοσκοπικός. Η οργάνωση εκμεταλλεύεται παράνομα ορυχεία χρυσού στην περιοχή, πέρα από το παραδοσιακό εμπόριο ναρκωτικών, που την έχουν αναγάγει σ’ ένα από τα πιο δυνατά καρτέλ της χώρας.
Η συμφωνία με την Clan del Golfo έκλεισε τον Δεκέμβριο και αφορούσε την κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά και την παράλληλη απόσυρση των ενόπλων από την περιοχή. Παρ’ όλα αυτά η «δραστηριότητα» των ανταρτών όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά εντάθηκε. Από τις αρχές Μαρτίου, μάλιστα, υπήρξε το απολύτως τραγελαφικό φαινόμενο να κατέβουν σε διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι στα παράνομα ορυχεία, διαμαρτυρόμενοι για καταστροφή των μηχανημάτων τους από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας! Αυτό, σε συνδυασμό με την κατατρομοκράτηση του ντόπιου πληθυσμού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρόεδρο.
Ο μεγαλύτερος έμπορος κοκαϊνης προς τις ΗΠΑ
Αυτή τη στιγμή ο (παράνομος, εννοείται) κύκλος εργασιών της Clan del Golfo ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, αφού της αναλογεί ένα μεγάλο ποσοστό της εξαγωγής κοκαϊνης από την Κολομβία κυρίως προς τις ΗΠΑ (τουλάχιστον 30%, αλλά κάποιοι το ανεβάζουν ως το 60%). Αν διεύρυνε τον έλεγχό της και στα μεταλλεία χρυσού, η οργάνωση θα έφτανε σε τέτοια οικονομικά κέρδη, που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ακόμα κι έναν ανοιχτό πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Κολομβίας.
Στο μήνυμά του ο Πέτρο είπε ότι ήλθε η ώρα να δείξει και το πρόσωπο της ισχύς της η χώρα, αφού όπως φάνηκε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης δεν βρήκε ανταπόκριση. Η μορφολογία, βέβαια, του εδάφους και η δύναμη της οργάνωσης σε ένοπλους άνδρες (υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 8.000 αντάρτες) δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση της Κολομβίας να καθαρίσει οριστικά με την Clan del Golfo, εκτός αν διοχετεύσει όλο τον προϋπολογισμό του κράτους σ’ αυτό το σκοπό. Κάτι που δεν προτίθεται να κάνει.