Η Κομισιόν κινείται σε βάρος του πρώην Twitter, προκειμένου να ελεγχθεί εάν παραβίασε το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) σε τομείς που συνδέονται μεταξύ άλλων με τη διαχείριση κινδύνου και τη διαχείριση περιεχομένου, σε μια κατηφορική πορεία που δείχνει μη αναστρέψιμη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί Ίλον Μασκ.

Προκαταρκτική έρευνα και ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που προηγήθηκαν οδήγησαν σε απαντήσεις από πλευράς X, σχετικά και με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Οι εργασίες της Επιτροπής αφορούν κυρίως στα εξής:

  • Τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της DSA σχετικά με την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ, ιδίως σε σχέση με την εκτίμηση κινδύνου και τα μέτρα μετριασμού που έλαβε η «Χ» για την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ.
  • Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών στην πλατφόρμα, ιδίως την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου συστήματος «Κοινοτικών Σημειώσεων» (Community Notes) της «X» στην ΕΕ και την αποτελεσματικότητα των σχετικών πολιτικών που μετριάζουν τους κινδύνους για τον πολιτικό λόγο και τις εκλογικές διαδικασίες.
  • Τα μέτρα που έλαβε η «Χ» για την αύξηση της διαφάνειας της πλατφόρμας της. Η έρευνα αφορά ύποπτες ελλείψεις στην παροχή πρόσβασης στους ερευνητές στα δημόσια προσβάσιμα δεδομένα της «X».
  • Tον ύποπτο παραπλανητικό σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη, ιδίως σε σχέση με ενδείξεις ελέγχου που συνδέονται με ορισμένα συνδρομητικά προϊόντα, τα λεγόμενα Blue checks.

Αυτές είναι οι πρώτες επίσημες διαδικασίες που δρομολόγησε η Επιτροπή για την επιβολή του πρώτου οριζόντιου πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για την ευθύνη των διαδικτυακών πλατφορμών, μόλις 3 χρόνια από την πρότασή της.

Η έναρξη επίσημων διαδικασιών εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λάβει περαιτέρω μέτρα επιβολής, όπως προσωρινά μέτρα και αποφάσεις μη συμμόρφωσης.