Περιεχόμενα
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι προέτρεψε τους ανθρώπους, τη Δευτέρα (27/02), να έχουν ανοιχτό μυαλό όσον αφορά στην προέλευση του κορονοϊού, ύστερα από μία νέα έκθεση που υποδηλώνει ότι ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο.
Η νόσος COVID-19 εμφανίστηκε το 2019 στην πόλη Γουχάν της Κίνας και η προέλευσή του έχει προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση, με πολλούς να διαφωνούν για το αν ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο ή αν ήταν φυσικός. Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 674 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σκοτώνοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πάντως, τα σχόλια του Δρ. Άντονι Φάουτσι έγιναν μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στην οποία υποστηρίζεται ότι ο κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο στην Κίνα. Η έκθεση αυτή, σύμφωνα με το «Newsweek», συμφωνεί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) σχετικά με τις πεποιθήσεις για την προέλευση της νόσου COVID-19, αλλά όχι και με όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός μεταλλάχθηκε μετά την επαφή ενός ανθρώπου με ένα μολυσμένο ζώο.
«Πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ο κορονοϊός ήταν ένα φυσικό φαινόμενο»
Σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στην «Boston Globe», ο Δρ. Άντονι Φάουτσι ο οποίος αποσύρθηκε από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID) στα τέλη του περασμένου έτους, προέτρεψε τους ανθρώπους να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα. Είπε ότι η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έγινε με «χαμηλή εμπιστοσύνη» και ότι δεν έχει δει τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη της έκθεσης.
Αντ’ αυτού, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι μοιράστηκε δεδομένα που υποβλήθηκαν από εξελικτικούς ιολόγους σε επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν αξιολογηθεί και τεκμηριωθεί. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι οι πληροφορίες «υποδηλώνουν έντονα» ότι ο ιός ήταν ένα φυσικό φαινόμενο.
Μάλιστα, για την έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την πρόελευση του κορονοϊού, ο Δρ Άντονι Φάουτσι τόνισε: «Πρέπει να κοιτάξετε τα δεδομένα. Δεν βλέπω δεδομένα για διαρροή από εργαστήριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατηρώ πάντα ανοιχτό μυαλό σε αυτό το θέμα».
Οι θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ιού έχουν επικεντρωθεί γύρω από τον Δρ. Άντονι Φάουτσι και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) όταν, το 2021, το NIH κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε μελέτες που θα έκαναν έναν κορονοϊό πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, από την πλευρά του, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αλλά, αργότερα, το NIH παραδέχθηκε ότι χρηματοδότησε μελέτες σχετικά με τους κορονοϊούς που επηρεάζουν τις νυχτερίδες στην κινεζική πόλη της Γουχάν.
«Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε ο κορονοϊός»
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι χρειάζεται «πολύ περισσότερη έρευνα» για να εντοπιστεί η προέλευση του ιού. Είπε ότι για να ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην τοποθεσία από την οποία προήλθε ο ιός. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να μην μάθουν ποτέ από πού προήλθε ο ιός, αλλά αν ελπίζουν να βρουν την απάντηση, πρέπει να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με Κινέζους επιστήμονες.
«Νομίζω ότι αυτό θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για την ουσιαστική επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο – μέχρι πρότινος – διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID).
Ωστόσο, η έκταση της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι αβέβαιη, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει πιο τεταμένες από τότε που ένα ύποπτο κατασκοπευτικό αερόστατο που προερχόταν από την Κίνα, καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό.
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι κινεζικές Αρχές απέρριψαν τα συγκεκριμένα ευρήματα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για πολιτικοποίηση του ιού.
Photos credits: Unsplash