Περιεχόμενα
Η Φινλανδία οδεύει προς μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στις 2 Απριλίου με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εφημερίδας Helsingin Sanomat που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα.
Οι κάλπες στήνονται την ώρα που η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ και η Σάνα Μαρίν, που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2019, απειλείται από άλλα δύο κόμματα:
Το κεντροδεξιό Κόμμα «Εθνικού Συνασπισμού» (NCP) του Πέτερι Όρπο, που έχει το προβάδισμα με ποσοστό σχεδόν 20% στις δημοσκοπήσεις, και το λαϊκίστικο δεξιό «Κόμμα των Φινλανδών», της Ρίκα Πούρα, το οποίο δίνει σκληρή μάχη με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη δεύτερη θέση.
Το πολυκομματικό σύστημα δυσκολεύει την ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης
Συνήθως, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός στη Φινλανδία με την προϋπόθεση όμως ότι αυτός/αυτή μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Με δέκα κόμματα να εκπροσωπούνται σήμερα στη βουλή, ο τελικός σχηματισμός μιας κυβέρνησης πιθανόν να είναι αντικείμενο των μετεκλογικών συνομιλιών που θα διαρκέσουν εβδομάδες.
Λόγω του πολυκομματικού συστήματος της Φινλανδίας, είναι πολύ πιθανό κανένα κόμμα να μην κερδίσει πάνω από το ένα πέμπτο των ψήφων, δηλώνουν οι αναλυτές. Έτσι, όποιος κερδίσει θα πρέπει να πείσει και άλλα κόμματα να συμμετάσχουν. «Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουν», προσθέτουν.
Δεν χάνει τη δυναμική της η Μαρίν
Και μπορεί το κόμμα της Μαρίν να ξεκίνησε την ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ -την οποία υποστηρίζουν οκτώ στους δέκα Φινλανδούς-, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και θα την ολοκληρώσει. Η Μαρίν δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο να στείλει η χώρα της στην Ουκρανία παροπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά ο Όρπο χαρακτήρισε «απρόσεκτη» την υπόσχεσή της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Η θητεία της Φινλανδής πολιτικού, που έγινε το 2019 η νεότερη πρωθυπουργός, σε ηλικία 34 ετών, σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η μοντέρνα Σάνα έγινε η πιο γνωστή πολιτικός της χώρας στον πλανήτη, σημειώνει το BBC.
Το 64% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε ότι η Μαρίν έκανε «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» δουλειά ως πρωθυπουργός, ποσοστό το οποίο έφθασε το 69% μεταξύ των γυναικών που μετείχαν στη σφυγμομέτρηση.