Τον Κορεάτη Ντο Κουόν πιθανόν να μην τον έχετε ακούσει ποτέ. Αν ασχολείστε, βέβαια, με το κρυπτονόμισμα και τη συγκεκριμένη αγορά, μόνο άγνωστος δεν σας είναι. Ο συγκεκριμένος τύπος, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και δύο από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα στην ανατολική Ασία, είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη κατάρρευση στην παγκόσμια ιστορία των κρυπτονομισμάτων κι ευθύνεται για επενδυτικές απώλειες που ξεπερνούν τα 40 δις δολάρια.
Ο Ντο Κουόν συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στη γειτονιά μας, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Ήταν η τελευταία στάση από ένα μεγάλο ταξίδι σε δύο ηπείρους, στην προσπάθειά του να αποφύγει την τσιμπίδα του νόμου. Καταζητούμενος, πλέον, τόσο στην πατρίδα του τη Νότια Κορέα, όσο και στις ΗΠΑ, περιμένει την απόφαση για την έκδοσή του και για να σκοτώσει την ώρα του βλέπει αγγλόφωνα κανάλια στην τηλεόραση του μικροσκοπικού και κακώς αεριζόμενου (σύμφωνα με τις δικές του καταγγελίες) κελιού του.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ο 32χρονος σήμερα Κουόν έγινε διάσημος παίκτης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων όταν σύστησε στους επενδυτές το TerraUSD. Σε αντίθεση με τα άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία επιδιώκουν συνεχώς να αυξάνουν την αξία τους, το TerraUSD ήταν σχεδιασμένο να κρατάει σταθερή την τιμή του ακριβώς στο 1$, δηλαδή σε απόλυτη αντιστοιχία με το αμερικανικό νόμισμα. Ήταν ένα stablecoin (σταθερό κρυπτονόμισμα), όπως λέγεται, το οποίο οι επενυτές χρησιμοποιούν συχνά ως «καταφύγιο» για να εξοικονομήσουν κέρδη από επιτυχημένες συναλλαγές με περισσότερο ρίσκο.
Ωρολογιακή βόμβα το κρυπτονόμισμα
Ο Κουόν παρουσίασε το TerraUSD ως το κεντρικό στοιχείο ενός νέου νομισματικού συστήματος, που δεν ελέγχεται από τράπεζες και κυβερνήσεις. Ορισμένοι αναλυτές, βέβαια, προειδοποίησαν ότι επρόκειτο για μια ωρολογιακή βόμβα. Στις 7 Μαΐου 2022, η τιμή του άρχισε να πέφτει και οι επενδυτές τρόμαξαν. Το έναυσμα για την πτώση ήταν μερικές μεγάλες αναλήψεις από το Anchor Protocol, ένα είδος ψευδοτράπεζας που πρόσφερε στους επενδυτές ετήσιες αποδόσεις σχεδόν 20% για τις καταθέσεις TerraUSD. Η ομάδα του Κουόν αξιοποίησε ένα αποθεματικό ταμείο 3 δις δολαρίων για να ενισχύσει το κρυπτονόμισμα, αλλά τίποτα δεν λειτούργησε. Μέσα σε λίγες μέρες, το TerraUSD άξιζε ψίχουλα.
Οι επενδυτές ήταν έξαλλοι. Είχαν ρίξει δισεκατομμύρια στο TerraUSD, αλλά και στο ακόμα πιο ρισκαδόρικο κρυπτονόμισμα Luna, το οποίο έχασε επίσης το 99% της αξίας του. Η Σεούλ ήταν ίσως το επίκεντρο του δυστυχήματος, διότι ο Κουόν πλάσαρε ως ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας την επένδυση στο δικό του κρυπτονόμισμα. Περίπου 100.000 Νοτιοκορεάτες έχασαν χρήματα από το TerraUSD και το Luna.
Εκείνη την εποχή ο Κουόν ζούσε με τη σύζυγό του και την κόρη του στο Sculptura Ardmore, ένα πολυτελές πολυώροφο κτίριο της Σιγκαπούρης. Σε ένα πάρτι που έγινε εκεί, λίγο μετά το κραχ, πολλοί από τους παρευρισκόμενους ήταν επιχειρηματίες κρυπτογράφησης που ήρθαν για να δείξουν την υποστήριξή τους. Οι ιστορίες, όμως, επενδυτών από πολλά μέρη του κόσμου, που καταστράφηκαν οικονομικά, έβγαιναν συνεχώς στην επιφάνεια και αποκτούσαν νομική μορφή.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Κουόν έφυγε από τη Σιγκαπούρη, ενώ είχαν ήδη αρχίσει να κατατίθενται οι πρώτες μηνύσεις σε βάρος του, τόσο στη Σιγκαπούρη, όσο και στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Πέταξε στο Ντουμπάι και μετά στη Σερβία, εγκαταστάθηκε στο Βελιγράδι. Οι κορεατικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του και η σερβική αστυνομία υποσχέθηκε να τον συλλάβει. Δεν το έκανε.
Ανάμεσα στις άλλες απάτες, για τις οποίες κατηγορείται ο Κουόν, είναι ότι διαφήμιζε την σχέση της δική του εταιρείας blockchain Terraform Labs και της Chai, μιας νοτιοκορεατικής εφαρμογής πληρωμών που κάποια στιγμή είχε δύο εκατομμύρια χρήστες. Το γεγονός ότι ένας κολοσσός όπως η Chai εμπιστευόταν το κρυπτονόμισμα για τις συναλλαγές της στον πραγματικό κόσμο έφερε πολλούς πελάτες στον Κουόν. Αλλά η διαφήμιση ήταν ψευδής. Δεν υπήρξε σχέση μεταξύ των δύο. Απλά, ο Κουόν έλεγε ψέματα.
Στις αρχές της παραμονής του στο Βελιγράδι, ο Κουόν ζούσε σε ένα διαμέρισμα σε έναν πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης. Ο Κορεάτης είχε εκμυστηρευθεί σε φίλους του τα σχέδιά του να αναβιώσει το κρυπτονόμισμα, αλλά δεν αποκάλυψε τον τρόπο. Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς και αστυνομικοί πέταξαν στο Βελιγράδι, αλλά δεν βρήκαν τον Κουόν εκεί. Τον Φεβρουάριο του 2023 ήλθε και η μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για απάτη. Ο κλοιός πια άρχισε να στενεύει.
Τον τσίμπησαν για πλαστό διαβατήριο
Ο Κουόν πέρασε στο Μαυροβούνιο στα μέσα Μαρτίου και εγκαταστάθηκε στο Πέτροβατς, μια πόλη-θέρετρο στην Αδριατική. Ο στόχος του ήταν να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Προσπάθησε να φύγει αεροπορικώς από το Μαυροβούνιο, αλλά συνελήφθη στο αεροδρόμιο. Όχι μόνο από το σήμα της Ιντερπόλ, αλλά και διότι αποδείχτηκε ότι το διαβατήριο Κόστα Ρίκα που χρησιμοποιούσε ήταν πλαστό.
Γι’ αυτή την κατηγορία ο Κουόν καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, αλλά παραμένει ακόμα κρατούμενος περιμένοντας την έκδοή του. Περνάει τον καιρό του στη φυλακή Σπουζ, ένα σύμπλεγμα κτιρίων από τούβλα σε μια κοιλάδα κοντά στην Ποντγκόριτσα. Προσπάθησε να καταβάλει εγγύηση 400.000 ευρώ, αλλά οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημά του, χαρακτηρίζοντάς τον ύποπτο φυγής.
Κι επειδή πάντα υπάρχει η απορία, γιατί δεν συλλαμβανόταν ο Κουόν ενώ οι αρχές γνώριζαν πού βρισκόταν, στη φόρα βγήκε κι ένα πολιτικό σκάνδαλο. Στις 5 Ιουνίου, μια λιτή επιστολή μιας σελίδας από τον Κουόν έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Η επιστολή περιέγραφε τους φιλικούς δεσμούς του με τον Μιλόικο Σπάιτς, τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού. Η επιστολή ανέφερε ότι ο Σπάιτς προσπάθησε να συγκεντρώσει κεφάλαια από τον Κουόν και άλλους φίλους του σε κρυπτονόμισμα.
Ο Σπάιτς, βέβαια, αρνήθηκε ότι ζήτησε χρήματα από τον Κουόν. Είπε ότι η επιστολή ήταν ένα τέχνασμα που επινοήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τη σερβική μυστική αστυνομία. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Κουόν εξαπατήθηκε για να γράψει την επιστολή με την υπόσχεση ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου θα τον απελευθέρωναν με εγγύηση και θα τον άφηναν να δραπετεύσει από τη χώρα. Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε, το κόμμα του Σπάιτς κέρδισε οριακά τις εκλογές της 11ης Ιουνίου. Το μόνο σχόλιο από την πλευρά του Κουόν ήταν ότι δεν έκανε καμία χρηματική δωρεά, σε κρυπτονόμισμα ή σε άλλη μορφή, στον νυν πρωθυπουργό της χώρας.
** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.
** Φωτογραφίες: Shutterstock/Getty Images