Άναψε το πράσινο φως η Κυπριακή Βουλή σε σχέση με την ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Με 36 ψήφους υπέρ, 6 κατά και μία αποχή, πέρασε η πρόταση νόμου του Γιώργου Κουκουμά, με στόχο την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή τεχνικής ή υπηρεσίας από πρόσωπο, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, καθώς και η παραπομπή προσώπου από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις.

Επίσης θα απαγορεύεται η διαφήμισή τους.

Στο μεταξύ, έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν συγκεντρωθεί ομάδες πολιτών με πανό και σημαίες, ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής».

«Αυτή η νίκη ανήκει σ’ όλους μας»

«Τα καταφέραμε!!! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους! Της ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη «συναίνεσης»!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Accept LGBTI Κύπρου.

Τονίζεται ότι προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια, αλλά και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το αδίκημα αφορά σε άτομο που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω ασθένειας, αναπηρίας, ψυχικής κατάστασης ή σχέσης εξάρτησης ή επιρροής, τότε η ποινή ορίζεται σε ως τρία χρόνια και το ποσό του προστίμου διπλασιάζεται.

Παράλληλα, ψηφίστηκε και τροπολογία που ορίζει πως η εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου δεν επηρεάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, ενημερώνει το ΚΥΠΕ.

Η θέση της Εκκλησίας Κύπρου απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Εκκλησία της Κύπρου, δεν καλωσόρισε το ψήφισμα και με μια αμφιλεγόμενη τοποθέτηση, τέθηκε απέναντι στην εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, σε όσους την στήριξαν και στην ίδια την κοινότητα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «άρσεν και θήλυ εποίησεν ο Θεός» και υποστήριζε πως «το φύλο σε κάθε άνθρωπο είναι δώρο δοσμένο από τον Θεό, προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού, η μεταβολής κατά βούληση».

Κατά την άποψη της Εκκλησίας της Κύπρου η τροποποίηση του νόμου και η εισαγωγή του άρθρου στον Ποινικό Κώδικα ισοδυναμεί με ισοπέδωση του δικαιώματος της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης και των πεποιθήσεων του κυπριακού λαού.

«Ποινικοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα, να επιλέγει και αναζητεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, στήριξη και πνευματική καθοδήγηση σε ζητήματα, τα οποία είναι άκρως προσωπικά και ευαίσθητα» ανέφερε, ακόμα.

«Υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων να επιβάλλει τον τρόπο ζωής της στους άλλους και ούτε το έργο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να υπηρετεί πολιτικά η άλλα συμφέροντα ψηφοθηρίας η και δημοσίας προβολής» κατέληγε.