Ανατριχίλα προκαλεί η είδηση ότι στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έχουν μεταφερθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια πάνω από 4.000 αντιαρματικά βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το συγκεκριμένο πολεμικό υλικό όχι μόνο δεν έχει αποσυρθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμο προς χρήση. Το θέμα αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το συγκεκριμένο υλικό έχει τρία πεδία δράσης. Το πρώτο είναι η πρόσμιξή του στα βλήματα η οποία αυξάνει τη διατρητική τους ικανότητα, σε βαθμό που μπορούν να διαπεράσουν ακόμη και τον θώρακα ενός άρματος μάχης, για να εκραγούν στη συνέχεια μέσα σε αυτό, προκαλώντας ολική καταστροφή.

Το δεύτερο είναι η εξωτερική ακτινοβολία του. Το αντιαρματικό βλήμα βάρους 100 γραμμαρίων έχει τουλάχιστον 10 χιλιάδες φορές περισσότερη ραδιενέργεια απ’ ό,τι η φυσική. Το τρίτο πεδίο δράσης και πιθανώς το πιο επικίνδυνο είναι τα υπολείμματα ουρανίου στην επιφάνεια του εδάφους και η μεταφορά του από τις καλλιέργειες στην τροφική αλυσίδα. Αυτό ακριβώς, επειδή δεν γίνεται να ελεγχθεί επαρκώς, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα βλήματα δεν χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Στο λιμάνι της Αμμοχώστου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καναλιού, το συγκεκριμένο υλικό μεταφέρθηκε με πλοία από την Τουρκία πριν τουλάχιστον δύο χρόνια και ξεφορτώθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο αποτελούν περίσσευμα των επιχειρήσεων στη Συρία, όπου εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες έκαναν χρήση αυτού του υλικού, συμμετείχε και η Τουρκία.

Το κανάλι υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία τέθηκαν υπόψη του υπουργείου Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στον εκπρόσωπο Τύπου, από την περασμένη Τετάρτη. Μέχρι τώρα, όμως, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, ούτε καν επίσημη ερώτηση για να εξακριβωθεί αν όντως το συγκεκριμένο υλικό βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη. Στρατιωτικές πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στον ΟΗΕ, προκειμένου το θέμα να πάρει διεθνείς διαστάσεις και, αν πράγματι βρίσκονται τα πυρομαχικά στο έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου, να απομακρυνθούν το συντομότερο.