Η εταιρεία Lego εγκατέλειψε το σχέδιό της για την κατασκευή τούβλων από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια αντί από πλαστικό με βάση το πετρέλαιο, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Η εταιρεία δήλωσε το 2021 ότι σκόπευε να παράξει τουβλάκια που δεν περιέχουν αργό πετρέλαιο εντός δύο ετών. Αλλά τη Δευτέρα (25/9), είπε ότι διαπίστωσε ότι η χρήση του νέου υλικού δεν μείωσε τις εκπομπές άνθρακα, αλλά ότι παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» στην κατασκευή παιχνιδιών από βιώσιμα υλικά.
Η δανέζικη εταιρεία κατασκευάζει δισεκατομμύρια τουβλάκια Lego ετησίως και το 2021 άρχισε να ερευνά μια πιθανή μετάβαση σε ανακυκλωμένο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) αντί για συμπολυμερές ακρυλονιτριλίου-βουταδιενίου-στυρενίου (ABS), το οποίο χρειάζεται περίπου 2 κιλά πετρέλαιο για την παραγωγή 1 κιλού πλαστικού, αναφέρει το CNN.
Το ABS χρησιμοποιείται στο 80% περίπου των κομματιών της Lego.
«Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα ποδήλατο από ξύλο αντί για ατσάλι», δήλωσε ο Τιμ Μπρούκς , επικεφαλής βιωσιμότητας της Lego, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υλικό που δεν βασίζεται στο πετρέλαιο είναι πιο μαλακό και απαιτεί επιπλέον συστατικά για να αποκτήσει ανθεκτικότητα, καθώς και μεγαλύτερη ενέργεια για την επεξεργασία και την ξήρανσή του.
«Το επίπεδο διαταραχής του περιβάλλοντος κατασκευής ήταν τέτοιο που έπρεπε να αλλάξουμε τα πάντα στα εργοστάσιά μας προκειμένου για να αυξήσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου PET», είπε. «Μετά από όλα αυτά, το αποτύπωμα άνθρακα θα ήταν υψηλότερο. Ήταν απογοητευτικό».
Η εταιρεία από το 2021 απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα σε θέματα βιωσιμότητας. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Lego, Νιλς Κρίστιανσεν, είπε στους FT ότι δεν υπάρχει «μαγικό υλικό» για να επιλύσει τις προκλήσεις βιωσιμότητας της εταιρείας. «Δοκιμάσαμε εκατοντάδες και εκατοντάδες υλικά. Απλώς δεν ήταν δυνατό να βρεθεί ένα τέτοιο υλικό», είπε. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC: «Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να κατασκευάσουμε τούβλα Lego από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2032. Επενδύουμε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας τα τέσσερα χρόνια έως το 2025 ως μέρος των προσπαθειών μας για μετάβαση σε πιο βιώσιμα υλικά και μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 37% έως το 2032».
Η Lego έχει επενδύσει «περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα υλικά και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 37% μέχρι το 2032» σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Η Lego ιδρύθηκε το 1932 από τον Όλε Κίρκ Κρίστιανσεν. Το όνομα προέρχεται από τις δύο δανέζικες λέξεις leg και godt, που μαζί σημαίνουν «παίζω καλά». Το εμπορικό σήμα δημιουργήθηκε χωρίς να γνωρίζει ότι lego στα λατινικά σημαίνει «συναρμολογώ».
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay