Δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε ερήμην την κυριότερη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της χώρας, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, όπως αναφέρει το BBC, εγκατέλειψε τη Λευκορωσία το 2020 αφού κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές εναντίον του Αλεξάντερ Λουκασένκο και, μάλιστα, θεωρείται ευρέως ότι τον κέρδισε.

Οι κατηγορίες περιλάμβαναν εσχάτη προδοσία και συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για όσους έχουν «πραγματικές» και όχι εξ αποστάσεως ποινές φυλάκισης. Επίσης, απέρριψε τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

«Σήμερα δεν σκέφτομαι τη δική μου ποινή. Σκέφτομαι χιλιάδες αθώους, που κρατούνται και καταδικάζονται σε πραγματικές ποινές φυλάκισης. Δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθεί ο καθένας από αυτούς», η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η «Βιάσνα», μια κορυφαία λευκορωσική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει ότι σχεδόν 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σήμερα στη χώρα.

Το δικαστήριο επέβαλε, επίσης, ποινή κάθειρξης 18 ετών σε έναν από τους συμμάχους της Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, τον άλλοτε υπουργό Πολιτισμού της Λευκορωσίας Πάβελ Λατούσκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία.

Η απόφαση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη φυλάκιση του Λευκορώσου βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Άλες Μπιαλιάτσκι, για 10 χρόνια, μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή καταδίκη.

Ένας «ισόβιος Πρόεδρος» ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και αψήφησε τις πολύμηνες διαμαρτυρίες μετά τις κάλπες του Αυγούστου του 2020, συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας εκατοντάδες πολιτικούς και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, είναι πλέον στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Μόσχα για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη. Τέλος, έχει φιλοξενήσει ρωσικές δυνάμεις και τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Φωτογραφία κειμένου: Facebook | Святлана Ціханоўская