Περίπου 50 Σύριοι σε διάστημα δύο εβδομάδων, απελάθηκαν από τον Λίβανο, καθόλου μικρό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για την γειτονική χώρα με τις περισσότερες επαφές με τη Συρία, αν εξαιρέσουμε τα τεράστια ποσοστά ανθρώπων που πέρασαν στην Τουρκία πρόσκαιρα ή μόνιμα. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα με προορισμό τη Βυρητό,ήδη από το ξέσπασμα των αναταραχών το 2011.

Τα αντισυριακά αισθήματα αυξάνουν, όσο η κρίση στην περιοχή αποκτά όλο και περισσότερες διαστάσεις που δεν αφορούν το γεωπολιτικό μονάχα σκέλος, αλλά την άθλια οικονομική συνθήκη που πλέον βιώνει και ο Λίβανος, με την οικονομική κρίση να ρημάζει τη χώρα από το 2010, καθώς η φθίνουσα πορεία του σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μαρτυρά μια από τις χειρότερες κρίσεις στη σύγχρονη Ιστορία.

«Ο στρατός απέλασε περισσότερους από 50 Σύρους από τον Λίβανο στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του στρατού υπό τον όρο της ανωνυμίας, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από συνάδελφό του. Η μονάδα πληροφοριών του λιβανικού στρατού έθεσε στο στόχαστρο Σύρους χωρίς έγγραφα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, συλλαμβάνοντάς τους και παραδίδοντάς του στη συνέχεια στους συνοριοφρουρούς οι οποίοι τους απέλασαν κατόπιν στον Συρία.

«Τα κέντρα κράτησης του στρατού είναι γεμάτα» και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αρνήθηκαν να δεχθούν τους συλληφθέντες πρόσφυγες, δήλωσε ο αξιωματούχος του στρατού.

Οι αρχές της χώρας καταγράφουν περίπου δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο λιβανικό έδαφος. Σχεδόν 830.000 από αυτούς έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι λιβανικές αρχές δεν έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους με τη Δαμασκό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους ασφαλείας και του στρατού, που πρόσθεσαν πως ορισμένοι από τους πρόσφυγες που είχαν απελαθεί επέστρεψαν στον Λίβανο με τη βοήθεια διακινητών που τους ανάγκασαν να πληρώσουν 100 δολάρια το άτομο.

Πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης δήλωσε στο AFP πως παρατήρησε αύξηση των εφόδων των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού με στόχο τις συριακές κοινότητες στη Βηρυτό και στην περιοχή του Όρους Λίβανος από τις αρχές Απριλίου.

«Το 2023, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πέντε έφοδοι», δήλωσε η πηγή αυτή, που ζήτησε ανωνυμία. Περίπου 450 Σύροι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 66 από αυτούς έχουν επιβεβαιωμένα απελαθεί, είπε.

Αφότου το καθεστώς της Δαμασκού ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας, ορισμένες χώρες υποδοχής προσπαθούν να διώξουν τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός τους, επικαλούμενος το σχετικό τέλος των εχθροπραξιών.