Απρόσμενος και απρόσκλητος σύμμαχος για τον Πούτιν από τη Νότια Αμερική αποδείχτηκε ο Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας πρότεινε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, στην Ουκρανία να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε μια αποστροφή, μάλιστα, των δηλώσεών του είπε για τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «δεν μπορεί να τα θέλει όλα»!

Για τον Πούτιν ο Λούλα είπε ότι έχει καταλάβει πως δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας και θα πρέπει να ξανασκεφτεί την τακτική του. Για την Κριμαία, «ίσως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε», σύμφωνα με την ακριβή του δήλωση που έγινε σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Από την πρώτη ώρα η θέση της Ουκρανίας είναι ότι Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία αν προηγουμένως δεν έχουν αποσυρθεί τα ρωσικά στρατεύματα από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτό περιλαμβάνει και την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Ρωσία το 2014 και σύμφωνα με τη δική της νομοθεσία την έχει προσαρτήσει στην επικράτειά της.

Το σχέδιο στην Κίνα, ο Λαβρόφ στη Βραζιλία

Ο Λούλα ξεκαθάρισε ότι έχει διατυπώσει αυτή την πρόταση από τα τέλη Φεβρουαρίου. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ασάφειες, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να μεσολαβήσει ομάδα χωρών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα αναφερθεί στο σχέδιό του κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την προσεχή Πέμπτη.

Ο κυριότερος σύμβουλος του Λούλα για διεθνή ζητήματα, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Σέλσου Αμορίμ, συναντήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα είπαν και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται στη Βραζιλία τη Δευτέρα 17η Απριλίου.

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν γίνει μετά από συνεννόηση και όχι τυχαία, προκειμένου να μετρήσουν τις αντιδράσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και της Ουκρανίας.