Οι Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα σε μία από τις σημαντικότερες εκλογές στην 100χρονη ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε είτε να ανατρέψει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και να σταματήσει την ολοένα και πιο αυταρχική πορεία της κυβέρνησής του είτε να εγκαινιάσει μια τρίτη δεκαετία στην ηγεμονία του.

Η κάλπη θα αποφασίσει όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, μιας χώρας 85 εκατομμυρίων αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής, καθώς και της κρίσιμες επιλογές της στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής.

Η κρισιμότητα των φετινών εκλογών στην γειτονική χώρα επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες φωτογραφίες μέσα από τα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι, ακόμα και σε φορεία εκλογείς, δίνουν τη μάχη τους για να φτάσει η ψήφος τους στην κάλπη. Επιστρατεύονται όλες οι υπηρεσίες, ώστε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη.

Οι δημοσκοπήσεις έδωσαν στον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται της εξακομματικής συμμαχίας, ένα μικρό προβάδισμα, με δύο δημοσκοπήσεις την Παρασκευή να τον δείχνουν πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται για την απόλυτη νίκη. Εάν κανένας από τους δύο δεν κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων την Κυριακή, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Τα εκλογικά τμήματα στις εκλογές, οι οποίες αφορούν επίσης την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου, θα κλείσουν στις 5 μ.μ. Ο τουρκικός νόμος απαγορεύει την ανακοίνωση οποιουδήποτε αποτελέσματος μέχρι τις 9 μ.μ. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής θα μπορούσε να υπάρχει μια καλή ένδειξη για το αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

«Βλέπω αυτές τις εκλογές ως μια επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας», δήλωσε ο Αχμέτ Καλκάν, 64 ετών, καθώς ψήφιζε στην Κωνσταντινούπολη τον Κιλιτσντάρογλου, απηχώντας τους επικριτές που φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κυβερνήσει ακόμη πιο αυταρχικά αν κερδίσει. «Επέλεξα τη δημοκρατία και ελπίζω ότι η χώρα μου θα επιλέξει τη δημοκρατία», δήλωσε ο Καλκάν, συνταξιούχος εργαζόμενος στον τομέα της υγείας.

Ο Ερντογάν, 69 ετών και βετεράνος με δώδεκα εκλογικές νίκες, λέει ότι σέβεται τη δημοκρατία και αρνείται ότι είναι δικτάτορας. Αποδεικνύοντας πώς ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει υποστήριξη, ο Μεχμέτ Ακίφ Καχραμάν, που επίσης ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το μέλλον ακόμη και μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία. «Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης», είπε στο Reuters.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας unsplash.com