Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εποχής του κορωνοϊού που βιώνουμε από το ξεκίνημα του 2020 μέχρι και σήμερα είναι αναμφίβολα ο Δρ. Άντονι Φάουτσι. Η ομάδα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έφερε στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ανέθεσε – και είχε την τελική έγκριση – μια επιστημονική εργασία που γράφτηκε ειδικά τον Φεβρουάριο του 2020 και είχε ως στόχο να καταρρίψει τη θεωρία ότι ο ιός δειέρρευσε από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

«Υπήρξε πρόσφατα μια μελέτη», είχε πει ο Φάουτσι στους δημοσιογράφους στις 17 Απριλίου 2020, όταν ρωτήθηκε για το αν ο ιός θα μπορούσε να έχει προέλθει από κινεζικό εργαστήριο. Στη συνέχεια είπε πως «μια ομάδα από εξαιρετικά καταρτισμένους ιολόγους εξετάζουν τις αλληλουχίες στις νυχτερίδες αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού…».

«Έτσι, το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο. Δεν έχω τους συγγραφείς αυτή τη στιγμή, αλλά μπορούμε να σας τη διαθέσουμε», είχε πει τότε ο Φάουτσι. Η υποεπιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσε την Κυριακή emails στα οποία ο συν-συγγραφέας της εργασίας Δρ. Κρίστιαν Άντερσεν παραδέχεται ότι ο Φάουτσι τον «παρότρυνε» να γράψει την εργασία με στόχο να «διαψεύσει» τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο.

Μάλιστα, σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει γεννήσει πολλές ομάδες συνωμοσιολόγων ανά τον πλανήτη, προκαλεί ερωτηματικά η επιμονή του Δρ. Φάουτσι να πείσει τον κόσμο ότι ο ιός δεν προήλθε από κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν.