Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η διεθνής διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, πριν την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα, επιμένοντας στην αποδοκιμασία των ενεργειών της Χαμάς και στην ανάδειξη των ελληνικών θέσεων σχετικά.
Αναφορά έκανε επιπροσθέτως στο γεγονός ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη για έναν εναέριο πρωτίστως ανθρωπιστικό διάδρομο, ενώ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας (πρόταση Μακρόν), εγχείρημα όμως που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο λόγω των εγγυήσεων ασφαλείας που δεν διαφαίνεται εύκολο αυτή τη στιγμή να υπάρξουν.
Μακρόν και Μητσοτάκης πάντως έκαναν μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη εντοπισμού πολιτικής λύσης, ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αίτημα που διατυπώνεται για πρώτη φορά από δυτικό σύμμαχο του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.