Δεν είναι μόνο η ιδιωτική ζωή, η προσωπική τους περιουσία που μαγαρίζεται. Είναι και η διάβρωση του τόπου, του φυσικού τοπίου που παραδίδεται σε κατασκευαστές για να φτιαχτούν ξενοδοχεία, για να ανεγερθεί τσιμέντο εκεί όπου τώρα υπάρχει πράσινο. Οι κάτοικοι στη Μαγιόρκα και γενικά στην Ισπανία, είναι μάλλον οι κορυφαίο στην Ευρώπη στο κομμάτι της διεκδίκησης της ελευθερίας του τόπου τους και της διατήρησης του στα χέρια των μόνιμων κατοίκων.

Το έχουμε δει στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα, και στο παρελθόν και σήμερα, όπου οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην υπερσυσσώρευση τουριστών και επιχειρούν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο να απωθήσουν και να δημιουργήσουν μια κακή έξωθεν μαρτυρία, ώστε την επόμενη χρονιά οι τουρίστες να είναι λιγότεροι.

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων παγκοσμίως να θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, να δουν άλλους τόπους, χωρίς να κοιτάζουν πώς η παρουσία τους επηρεάζει την ζωή των ντόπιων, αλλά υπάρχει ένα ταυτόχρονα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θέλει να κρατήσει ζωντανή τη γειτονιά, το χωριό, το νησί.

Στη Μαγιόρκα λοιπόν, ομάδες πολιτών που έχουν οργανωθεί, συγκεντρώθηκαν σε δημοφιλή παραλία του νησιού των Βαλεαρίδων στην Ανατολική Ισπανία, στην Caló des Moro, μια μικρή παραλία στα νοτιοανατολικά της νήσου, και ύψωσαν πανό με μήνυμα κατά των τουριστών.

Σε αυτή την παραλία στη Μαγιόρκα καταφτάνουν καθημερινά στην high season 4.000 επισκέπτες και οι ντόπιοι δε μπορούν να την απολαύσουν. Αν έχετε πάει στα Σεϊτάν στα Χανιά ή στο Ελαφονήσι, θα ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε.

Η συγκεκριμένη παραλία έχει πάρει την 11η θέση στις πιο όμορφες του κόσμου από έντυπα και εκεί οι Grassroots Mallorca Platja Tour έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά του υπερτουρισμού.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα, αφού πριν από 2-3 εβδομάδες είχαν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πάλμα, το μεγάλο νησί που περιλαμβάνει τη Μαγιόρκα, με βασικό σύνθημα το «Τουρίστα πήγαινε στο σπίτι σου».

Οι Βρετανοί που δεν γνωρίζουν από όρια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ντόπιους στη Μαγιόρκα και γενικά στις Βαλεαρίδες και πριν από 2 εβδομάδες υπήρξε ένα περιστερικό που έφερε συλλήψεις σε 8 Βρετανούς.

Κατά των influencers τουριστών στη Μαγιόρκα

Στην παραλία αυτή, υπάρχει και μια σπηλιά η οποία υφίσταται διάβρωση από την υπερπροσέλευση τουριστών, με τους ντόπιους να τα έχουν ιδιαίτερα με τους influencers. Μέλος του κινήματος ανέφερε στη Dailymail ότι έχουν δει γυναίκες influencers να αλλάζουν 3-4 μαγιό για να βγάλουν μια καλή selfie.

Το κεντρικό αίτημα ως προς την παραλία αυτή στη Μαγιόρκα, είναι να την αποκλείσουν για φέτος. Να της δώσουν ένα διάστημα ξεκούρασης ώστε να προστατευτεί και από του χρόνου να την επισκέπτεται κόσμος σε λογικότερους αριθμούς.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην Ίμπιζα, σε μια συγκέντρωση 1.000 ατόμων, με το σύνθημα να είναι «Τουρισμός Ναι, Αλλά Όχι Έτσι».

Σε ένα τοίχο υπάρχει με γκράφιτι το εξής μήνυμα: Your Paradise, My Misery. Κοινώς, εκεί που εσύ περνάς παραδεισένια, εγώ διαλύομαι. Κάτι που αφορά και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, αλλά και τη δυνάστευση των ανθρώπων στη βιομηχανία της εξυπηρέτησης.

Το Κίνημα «Να Φύγετε, Να Πάτε Αλλού»: Αυτό που έγινε χθες στη Μαγιόρκα είναι το μέλλον των νησιών - «Ο παράδεισός σου, η μιζέρια μου»

Τα παραπάνω χτυπούν καμπανάκι για τα δικά μας νησιά, με επίκεντρο τη Σαντορίνη, όπου σύντομα οι ντόπιοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε διαδηλώσεις, όσο βλέπουν να ανεγείρονται κτήρια εκτός δόμησης και να χάνονται εκτάσεις γης για να γίνουν τσιμέντο. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό πως υπήρξε μέρα όπου το νησί υποδέχτηκε μόνο από κρουαζιέρες 19.000 τουρίστες!

Στις Βαλεαρίδες, για να κάνουμε ένα πίσω-μπρος, είχαμε γράψει εδώ ότι σε ένα χωριό οι ντόπιοι έκλεισαν τις 8 εισόδους και απαιτούν να υπάρξει ωράριο εισόδου και εξόδου των τουριστών.

Τέτοια περιστατικά αναδεικνύουν τα μεγάλα ζητήματα που καλούνται οι εκλεγμένοι άρχοντες να λύσουν. Από τη μία σκέφτεσαι ότι δε γίνεται κανείς από εμάς να πιστεύει πως ο τόπος του του ανήκει και πως έχει το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον αλλοδαπό να δει τον τόπο. Από την άλλη όμως, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξει σε όλα τα μέρη ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει στους ντόπιους να ζήσουν τη ζωή τους ήρεμα και να μην καλούνται να υπερβάλλουν εαυτόν για να προστατεύσουν έναν τόπο που αυτοί τον βλέπουν καθημερινά.

Μετά το Κίνημα της Πετσέτας πέρσι, έχουμε από φέτος, στη Μαγιόρκα πρώτα, το Κίνημα του “Tourist Go Home” που θα το δούμε από του χρόνου έντονα στα νησιά μας. Γιατί ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια ούτε θεός, για να παραδοθούμε πλήρως σε αυτόν και το χρήμα που φέρνει!