Ύπνος σε πλαστικές καρέκλες, λιτά γεύματα και ώρες αναμονής για τουαλέτα. Αυτές ήταν κάποιες από τις συνθήκες που βίωσαν οι Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς και τις περιγράφουν σε μαρτυρίες τους.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της αιχμαλωσίας τους δίνονται με το σταγονόμετρο, αλλά τα μέλη των οικογενειών των απελευθερωμένων ομήρων έχουν αρχίσει να μοιράζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπειρίες των αγαπημένων τους προσώπων.

H Μεράβ Ραβίβ, της οποίας οι τρεις συγγενείς απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς την Παρασκευή, δήλωσε ότι η διατροφή τους ήταν ακανόνιστη και ότι έτρωγαν κυρίως ρύζι και ψωμί. Είπε ότι η ξαδέλφη και η θεία της, είχαν χάσει η καθεμία περίπου επτά κιλά στις επτά εβδομάδες της αιχμαλωσίας τους.

Η ίδια, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, τις άκουσε να λένε ότι κοιμόντουσαν σε σειρές από καρέκλες στριμωγμένες μεταξύ τους σε ένα δωμάτιο που έμοιαζε με χώρο υποδοχής. Μερικές φορές έπρεπε να περιμένουν ώρες για να τους επιτραπεί να πάνε στην τουαλέτα.

Η Άντβα Αντάρ, η εγγονή της 85χρονης απελευθερωμένης ομήρου Γιάφα Αντάρ, αποκάλυψε ότι η γιαγιά της είχε επίσης χάσει βάρος.

«Μετρούσε τις ημέρες της αιχμαλωσίας της», αποκάλυψε για να προσθέσει; «Γύρισε πίσω και είπε «Ξέρω ότι ήμουν εκεί για 50 ημέρες».

Αν ήταν χαρούμενη για το γεγονός ότι οι συγγενείς της επέζησαν από την επίθεση της Χαμάς είναι θλιμμένη ότι το σπίτι της δεν έμεινε όρθιο και χάθηκαν όλες της οι αναμνήσεις.

«Για μια 85χρονη γυναίκα, συνήθως έχεις το σπίτι σου όπου μεγάλωσες τα παιδιά σου, έχεις τις αναμνήσεις σου, τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες σου, τα ρούχα σου», είπε η Αντάρ. «Αυτή δεν έχει τίποτα και στα γεράματά της πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Είπε ότι είναι δύσκολο γι’ αυτήν».

Αποκαλυπτική και η μαρτυρία της 85χρονης Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ η οποία αποκάλυψε ότι κρατούνταν σε ένα από τα τούνελ της Γάζας οι οποίες θύμιζαν ιστό αράχνης. Όπως είπε τους φέρονταν καλά και ότι έτρωγαν όλοι το ίδιο φαγητό.

Ο Εγιάλ Νούρι η θεία του οποίου Αντινά Μοσέ απελευθερώθηκε την Παρασκευή αποκάλυψε ότι έπρεπε να συνηθίσει ξανά το φως καθώς ήταν για εβδομάδες στο σκοτάδι. Μάλιστα δεν ήξερε ότι θα απελευθερωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αν και η κατάσταση των περισσότερων είναι πολλή καλή οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλου ψυχολογικού κόστους λόγω της αιχμαλωσίας. Ο Γιαίρ Ροτέμ του οποίου η 12χρονη ανιψιά αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή αποκάλυψε ότι έπρεπε να της θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να ψιθυρίζει.

«Τους έλεγαν να ψιθυρίζουν και να μένουν σιωπηλοί, οπότε τώρα της λέω ότι μπορεί να μιλά μεγαλοφώνως».

Ισραηλινή στρατιώτης, που πιάστηκε αιχμάλωτη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκε από τον στρατό τρεις εβδομάδες αργότερα, εξέφρασε τη χαρά της για την απελευθέρωση ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Η 19χρονη ‘Ορι Μεγκαντίς ήταν εν ώρα υπηρεσίας πάνω στην αυστηρά φρουρούμενη μεθόριο μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας όταν πιάστηκε αιχμάλωτη κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς.

Ο στρατός είχε επιβεβαιώσει τρεις εβδομάδες αργότερα τη διάσωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την αιχμαλωσία της ή για την επιχείρηση απελευθέρωσής της.

Σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε στο σπίτι της και ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Tiktok, η ‘Ορι Μεγκιντίς δηλώνει ότι «είναι καλά» και «ευτυχής που βλέπει συγκινητικές εικόνες με ομήρους που σμίγουν με τις οικογένειες τους».

«Ελπίζω ότι όλες οι οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν, θα ενωθούν και θα μπορούν να χαρούν όπως χάρηκα και εγώ».

«Μάχη για τη ζωή της» δίνει 84χρονη που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς

Η 84χρονη Έλμα Αβραάμ που απελευθερώθηκε από την Χαμάς την περασμένη Κυριακή, «δίνει μάχη για τη ζωή της» σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στο Ισραήλ.

Η Ελμα απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι της στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ ήταν αυτοεξυπηρετούμενο μέλος της κοινότητας, λένε οι συγγενείς της.

Η 84χρονη απελευθερώθηκε μαζί με άλλους 16 ομήρους, συμπεριλαμβανομένης μιας 4χρονης Αμερικανοϊσραηλινής, κατά την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ενώ οι υπόλοιποι όμηροι ήταν καλά στην υγεία τους, η κόρη της Έλμας είπε σε δημοσιογράφους ότι η μητέρα της έφτασε με 40 σφυγμούς και υποθερμία (28°C).

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Σορόκα στην πόλη Μπεέρ Σέβα ανέφερε ότι η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη και ότι νοσηλεύεται σε καταστολή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο, η Τάλι Αμάνο υποστήριξε ότι η μητέρα της θα είχε πεθάνει εάν διακομιζόταν στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα. Ανέφερε πως εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, για τα οποία όμως ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας της ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Όπως είπε η κόρη της 84χρονης, απευθύνθηκε στον Ερυθρό Σταυρό εκλιπαρώντας να στείλει φάρμακα στη μητέρα της. «Περιμέναμε στην είσοδο, με ένα δέμα που είχε φάρμακα για εκείνη», αφηγήθηκε, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν ότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση σε ομήρους.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως συναντήθηκε με οικογένειες που ήθελαν να παραδώσουν φάρμακα για συγκεκριμένους ομήρους με προβλήματα υγείας, αλλά τους εξήγησε πως δεν μπορούσαν να τα παραλάβουν. «Εξακολουθούμε να ζητάμε πρόσβαση στους ομήρους, όπως κάναμε από την πρώτη κιόλας ημέρα», τόνισε.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στείλαμε γιατρό να συνοδεύσει και να φροντίσει την κυρία Έλμα Αβραάμ κατά τη μεταφορά της, μαζί με άλλους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Ξεκίνησε η τέταρτη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς

Η Χαμάς έχει αρχίσει να παραδίδει Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, επιβεβαίωσαν πηγές στην Αίγυπτο στη Wall Street Journal.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την ταυτότητα των 11 ομήρων που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά από 51 ημέρες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Στην ομάδα περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και δύο μητέρες.

Οι 11 όμηροι που πρόκειται να απελευθερωθούν απόψε από την αιχμαλωσία της Χαμάς είναι κάτοικοι του Κιμπούτς Νιρ Οζ. Μετά την απελευθέρωσή τους, 49 κάτοικοι του Νιρ Οζ θα παραμείνουν όμηροι στη Γάζα.

Αναφορές από την Αίγυπτο: Έξι Ταϊλανδοί θα απελευθερωθούν μαζί με τους 11 Ισραηλινούς ομήρους
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορές του αιγυπτιακού τηλεοπτικού καναλιού Al-Cairo, έξι πολίτες της Ταϊλάνδης θα απελευθερωθούν σήμερα από την αιχμαλωσία της Χαμάς, μαζί με 11 Ισραηλινούς ομήρους.

Προηγήθηκε καθυστέρηση της διαδικασίας, καθώς το Ισραήλ είπε ότι η Χαμάς επιδίωξε να χωρίσει τις μητέρες από τα παιδιά τους. Μετά από διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι βρέθηκε λύση και προχώρησε η διαδικασία. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα επεκταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο ημέρες.

Η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Νωρίτερα, το Κατάρ, χώρα που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενημέρωσε για την επέκταση της εκεχειρίας. Η Χαμάς επιβεβαίωσε την πληροφορία, κάνοντας λόγο για συμφωνία με τους αδελφούς σε Αίγυπτο και Κατάρ, ενώ το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχετικό σχόλιο.

Οι πληροφορίες ήθελαν την οργάνωση να ζητά επέκταση τεσσάρων ημερών, ενώ το Ισραήλ επιδίωκε παράταση μέρα με τη μέρα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που μίλησε στο BBC, σημείωσε, ειδικότερα, πως η Χαμάς είναι διαθέσιμη να απελευθερώσει 40 ομήρους, κάτι που σημαίνει επέκταση της κατάπαυσης πυρός κατά τέσσερις μέρες – σύμφωνα με τους όρους που είχαν οριστεί στην πρώτη συμφωνία.