«Παγωμάρα» έχει προκαλέσει στη Γαλλία η κατάρρευση τετραώροφης πολυκατοικίας το βράδυ του Σαββάτου με τους φόβους για νεκρούς να μεγαλώνουν ώρα με την ώρα μιας και το κτίριο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.

Μέχρι στιγμής, πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί, όλοι εκ των οποίων είναι κάτοικοι γειτονικών κτιρίων, ενώ 33 συνολικά έχουν λάβει τις πρώτες βοήθειες.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι κανένας από τους κατοίκους του κτιρίου που κατέρρευσε δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής σε επικοινωνία ούτε με τις Αρχές αλλά ούτε και με τις οικογένειές τους.

«Έχουμε προς το παρόν μια πολύ προσωρινή εκτίμηση, πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα. Γίνονται διασταυρώσεις με οικογένειες που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όμως όλοι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε αυτό το κτίριο δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη και οι οικογένειες ανησυχούν», δήλωσε στο Franceinfo ο υπουργός Στέγασης, Olivier Klein.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε ότι θα υπάρχουν θύματα από αυτήν την τρομερή τραγωδία», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της Μασσαλίας.

Οι αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα νεκρών καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να ερευνήσουν τα συντρίμμια του κτιρίου που έχει γίνει ένα βουνό από μπάζα που καπνίζουν, ενώ δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα σε αυτό την ώρα της κατάρρευσης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα μεσάνυχτα ακούστηκε ένας ισχυρός θόρυβος σαν έκρηξη και στη συνέχεια το κτίριο έπεσε σαν χάρτινος πύργος, ενώ αμέσως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, η κατάρρευση της τετραώροφης πολυκατοικίας οφείλεται πιθανότατα σε έκρηξη που μπορεί να προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου.

«Θλίψη για τη Μασσαλία, όπου χθες το βράδυ κατέρρευσε κτίριο στην οδό Τίβολι. Η σκέψη μου είναι με τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους. Η έρευνα συνεχίζεται με αξιοποίηση σημαντικών πόρων. Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες και τους διασώστες που κινητοποιήθηκαν», έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.